6. 5. 2013 - Tradiční Den Kozla se letos uskuteční v sobotu 8. června od 11 hodin v prostorách velkopopovického pivovaru. 21. ročník pivních slavností se ponese v duchu dobrého piva, grilování a poctivých řemesel.
Odměnou návštěvníkům bude pivní specialita od Kozla – Nefiltrovaný ležák – a spousta grilovaných pochoutek na pivu. Jednou z nich bude i rekordní klobása, která se zapíše do České knihy rekordů. Celý den bude v areálu pivovaru probíhat bohatý doprovodný program. Zlatým hřebem bude vystoupení skupiny No Name.
Symbolem letošního Dne Kozla je grilování, ke kterému neodmyslitelně patří i Velkopopovický Kozel. Zajímavostí bude rekordní grilovaná klobása dlouhá 187,4 metru, která se tak zapíše do České knihy rekordů. Klobásu připraví mistr řezník, který je svém oboru pravým odborníkem. Jedním ze základů receptu je samozřejmě pivo, konkrétně Velkopopovický Kozel 11°. Přesný recept na grilovanou klobásu bude ale znám až 16. května. Vzejde z užšího výběru tří originálních receptů, které zhodnotí odborná porota spolu se třemi věrnými fanoušky Kozla přímo ve Velkopopovickém pivovaru. Pivní klobásu pak ugrilují mistři grilování přímo na Dni Kozla na nejdelším grilu v České republice dlouhém 21,25 metru.
Velkým lákadlem bude také Kozlí pivní specialita – Nefiltrovaný ležák. Nefiltrovaný ležák od Kozla se vyznačuje vyšším obsahem pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek pocházejících ze sladu a chmele. Oproti filtrovaným pivům jej charakterizuje přirozený zákal a výrazná, plná chuť. Nefiltrovaný ležák bude k dostání exkluzivně na Dni Kozla a poté v limitovaném množství po dobu jednoho měsíce ve vybraných restauracích po celé České republice.
K dobré náladě a pohodě jistě přispěje bohatý hudební program. Vystoupí více než 5 hudebních skupin a zpěváků v čele s kapelou No Name. Dále se představí například Blue Effect s Radimem Hladíkem nebo Olympic Revival. Stalo se již tradicí, že oslavy Dne Kozla jsou zároveň oslavou poctivého řemesla. I 21. ročník tohoto svátku velkopopovického piva doprovodí ukázky nejrůznějších řemesel, při jejichž zkoušení si návštěvníci budou moci ověřit svou zručnost.
S dovedností popovických sládků a taky s historií a současností pivovaru se mohou návštěvníci seznámit na prohlídkách, které budou pro zájemce organizovány po celý den. Seznam řemesel, které je možné si na Dni Kozla vyzkoušet: bednáři, točená keramika, stolaři, drátenici, dřevosoustružníci, umělečtí kováři, nožíři, košíkáři.
Navštivte Den Kozla a odměňte se oroseným Kozlem a pochutnejte si na grilovaných specialitách připravených na pivě!
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.