Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Férová snídaně ve Vašem městě

Férová snídaně ve Vašem městě

10. 5. 2013 – Již po třetí můžete si s přáteli dopřát férovou snídani. 11. května 2013 totiž na 32 místech České republiky proběhne akce nazvaná Férová snídaně, která má za cíl, aby lidé po boku svých blízkých a přátel, posnídali fairtradové a lokální produkty a dali tak najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a zodpovědné spotřeby.

Mnoho českých prodejců nevěří, že etické výrobky mají své místo na jejich regálech. Férovou snídani nakupující prodejcům jasně říkají: chceme kupovat fair trade a máme zájem o výrobky vyrobené v důstojných podmínkách!

Nespoléhají tak na to, že prodejci sami od sebe porozumí jasným trendům běžným v Západní Evropě. V roce 2012 posnídalo v 57 městech České republiky na 1800 lidí.

Co to je Fair Trade?

Spravedlivý obchod neboli fair trade je způsob obchodu, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných pěstitelů, řemeslníků i zaměstnanců z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Je založen na vytvoření partnerství mezi producentem na straně jedné a spotřebitelem na straně druhé.

  • Výrobcům fair trade nabízí spravedlivé obchodní podmínky, možnost vymanit se z chudoby, žít důstojný život a plánovat svou budoucnost.
  • Nám, spotřebitelům, pak dává fair trade jedinečnou možnost prostřednictvím každodenního nakupování snadno a účinně se zapojit do snižování chudoby lidí na celém světě.

Koupí výrobků s označením fair trade vyjadřujete svou solidaritu s lidmi, kteří jej vyrobili a zároveň dáváte svůj hlas jinému, spravedlivějšímu, způsobu obchodu.

Výrobek fair trade lze mimo jiné poznat podle ochranné modrozelené známky přímo na obalu. Tato známka zaručuje, že výrobek byl certifikovaný podle standardů organizace Fairtrade International, a označují se jí především potraviny.

Další možností, jak lze poznat fairtradový výrobek, je logo fairtradové organizace, která jej dováží a která je členem WFTO (Světové fairtradové organizace). Zde se jedná o takzvaný tradiční způsob, kdy je fairtradový původ produktu zaručen samotnou organizací a týká se jakýchkoliv výrobků, tedy potravin i řemesel či textilu. V tomto systému neexistují standardy pro jednotlivé komodity jako u certifikace Fairtrade, ale pouze deset obecných standardů, které jsou dodržovány všemi členskými organizacemi WFTO.

Co s sebou na „férovou snídani“?

Fairtradové dobroty se rády kamarádí s těmi lokálními. Můžete si upéct buchtu z fairtradového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda a k tomu si uvařit do termosky fair trade čaj nebo kávu. Jak říkají sami organizátoři na svých webových stránkách: Pokud nemáte ani chuť na pečení, stačí chleba namazaný marmeládou z jahod z vaší zahrádky, fairtradovou čokoládovou pomazánkou nebo sýrem od místního farmáře.

Jako na každý podobný piknik si s sebou nezapomeňte vzít deku nebo něco jiného na sednutí. Doporučujeme vzít si s sebou i hrneček a talířek. Určitě se najde někdo, kdo se s vámi bude chtít podělit o svoje výtvory!

Aktuální seznam míst najdete na http://www.ferovasnidane.cz/

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: ferovasnidane.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz