17. 5. 2013 - Menu ze lahodného skopového a jehněčího na sobotu i na neděli pro Vás připravil kulinářský portál www.vseovareni.cz. Nechte se inspirovat a hýčkejte své chuťové buňky.
SOBOTA
Počet porcí: 3
Ingredience
Postup přípravy:
Maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme ji na máslovou jíšku. Přidáme vařené maso nakrájené na malé kousky. Kořeníme pepřem a petrželkou.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Skopovou kýtu nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepřím a opečeme ve směsi oleje a másla ze všech
stran. Přidáme půlky cibulí, celou neoloupanou palici česneku, pískavici a římský kmín. Pekáč vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme za občasného podlévání asi hodinu. V polovině pečení přidáme nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev, promícháme a pečeme za mírného podlévání vodou doměkka. Palice česneku vyjmeme a vymačkáme je do šťávy.
Můžeme podávat s kuskusem.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Rebarboru očistíme, nakrájíme na 1 cm kousky, jablka nastrouháme nahrubo.
Dno menší zapékací misky vytřeme máslem, poklademe piškoty, navršíme rebarboru, opět piškoty, nastrouhaná jablka a úplně nahoru drobenku z cca 50 g rozpuštěného másla a stejného poměru mouky a cukru - tak, aby byla drobenka sypká.
Zapékáme v troubě na 190 stupňů cca 30 minut, až drobenka zezlátne.
Podáváme s bílým jogurtem.
NEDĚLE
Počet porcí: 8
Ingredience:
Postup přípravy:
Jehněčí žebra vykostíme a vzniklý plát masa osolíme. Ořez s kořením a kopřivami pomeleme nahrubo, přidáme sůl, vejce, prolisovaný česnek a smetanu. Směsí potřeme plát masa, do středu dáme pepřem, solí a česnekem ochucený spařený špenát a stočíme pevnou roládu, kterou zabalíme do alobalu. Pečeme ji spolu s kostmi a cibulí cca 40 – 60 minut (dle velikosti), podléváme vývarem či vodou. Poté sundáme alobal a dopečeme ji při vyšší teplotě. Šťávu z masa vypečeme na tuk, zalijeme vývarem, odvaříme a scezenou ji zjemníme máslem. Podáváme s vařenými vejci, listy salátu, jarní cibulkou a bramborami.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Očištěné jehněčí nakrájejte na kostky asi 5x5 cm .Dejte do hrnce, přidejte rozmarýn ,zalijte vývarem ,přikryjte a vařte 60-70 minut. K téměř měkkému masu přidejte očištěnou na malé kostky nakrájenou zeleninu. Vařte,až zelenina změkne. Podle chuti osolte.
Tvarohový dezert s jahodami
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Poté do něho vmíchejte jahody pokrájené na menší kousky. Ve 150 ml vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě dosti teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše vložte do formy, nebo formiček. Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla. Ztuhlý tvarohový dezert pak ozdobte šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem a také s radostí. Pokud chcete dosáhnout ještě dokonalejší chuti, pak do tvarohového krému zašlehejte ještě rozměklé máslo – na půl kilogramu tvarohu až 200 gramů.
Dobrou chuť.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.