Štamgast & Gurmán

Víkendové tipy: Pochutnejte si na jehněčím a skopovém mase

Víkendové tipy: Pochutnejte si na jehněčím a skopovém mase

17. 5. 2013 - Menu ze lahodného skopového a jehněčího na sobotu i na neděli pro Vás připravil kulinářský portál www.vseovareni.cz. Nechte se inspirovat a hýčkejte své chuťové buňky.

 

SOBOTA

Skotská polévka

Počet porcí: 3

Ingredience

  • Skopové maso 200 g
  • Mrkev 1 ks
  • Cibule 1 ks
  • Celer /menší/ 1 ks
  • máslo, petrželka, mouka 1 ks
  • Soli a pepře 1 špetka

Postup přípravy:

Maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme ji na máslovou jíšku. Přidáme vařené maso nakrájené na malé kousky. Kořeníme pepřem a petrželkou.

 

Skopová kýta s omáčkou z pečeného česneku

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Skopová kýta 600 g
  • Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Máslo 1 lžíce polévková rovná
  • Celer řapíkatý 100 g
  • Cibule 6 ks
  • Česnek 1 hlávka
  • Mrkev 1 ks
  • Kmín římský 1 lžička kávová rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Pískavice (řecké seno) 1 lžička kávová rovná

Postup přípravy:

Skopovou kýtu nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepřím a opečeme ve směsi oleje a másla ze všech

stran. Přidáme půlky cibulí, celou neoloupanou palici česneku, pískavici a římský kmín. Pekáč vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme za občasného podlévání asi hodinu. V polovině pečení přidáme nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev, promícháme a pečeme za mírného podlévání vodou doměkka. Palice česneku vyjmeme a vymačkáme je do šťávy.

Můžeme podávat s kuskusem.

Zapečená rebarbora s jablky a piškoty

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Balíček piškotů obyčejných nebo cukrářských 1 ks
  • Stonků rebarbory 8 ks
  • jablka 2 ks
  • Dle potřeby: máslo 1 ks
  • dle chuti: třtinový cukr 1 ks
  • Dle potřeby: polohrubá mouka 1 ks

Postup přípravy:

Rebarboru očistíme, nakrájíme na 1 cm kousky, jablka nastrouháme nahrubo.

Dno menší zapékací misky vytřeme máslem, poklademe piškoty, navršíme rebarboru, opět piškoty, nastrouhaná jablka a úplně nahoru drobenku z cca 50 g rozpuštěného másla a stejného poměru mouky a cukru - tak, aby byla drobenka sypká.

Zapékáme v troubě na 190 stupňů cca 30 minut, až drobenka zezlátne.

Podáváme s bílým jogurtem.

 

NEDĚLE

Jehněčí roláda

Počet porcí: 8

Ingredience:

  • Jehněčí 1 kg
  • Ořez z jehněte 1 kg
  • Slanina 80 g
  • Česnek 1 hlávka
  • Kopřivy 150 g
  • Sladká smetana 100 ml
  • Vejce 2 ks
  • Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
  • Pepř mletý 1 špetka
  • Směs čerstvých bylinek 1 svazek
  • Špenát čerstvé listy 150 g
  • Cibule 1 ks
  • Máslo 50 g

Postup přípravy:

Jehněčí žebra vykostíme a vzniklý plát masa osolíme. Ořez s kořením a kopřivami pomeleme nahrubo, přidáme sůl, vejce, prolisovaný česnek a smetanu. Směsí potřeme plát masa, do středu dáme pepřem, solí a česnekem ochucený spařený špenát a stočíme pevnou roládu, kterou zabalíme do alobalu. Pečeme ji spolu s kostmi a cibulí cca 40 – 60 minut (dle velikosti), podléváme vývarem či vodou. Poté sundáme alobal a dopečeme ji při vyšší teplotě. Šťávu z masa vypečeme na tuk, zalijeme vývarem, odvaříme a scezenou ji zjemníme máslem. Podáváme s vařenými vejci, listy salátu, jarní cibulkou a bramborami.

 

Jehněčí se zeleninou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Jehněčí kýta 700 g
  • Brambory 300 g
  • Pastinák 150 g
  • Mrkev 150 g
  • Cibule 1 ks
  • Rozmarýn 3 snítka
  • Sůl 2 špetka
  • Zeleninový vývar 1000 ml
  • Ječné kroupy 130 g
  • Listů tuřínu 150 g

Postup přípravy:

Očištěné jehněčí nakrájejte na kostky asi 5x5 cm .Dejte do hrnce, přidejte rozmarýn ,zalijte vývarem ,přikryjte a vařte 60-70 minut. K téměř měkkému masu přidejte očištěnou na malé kostky nakrájenou zeleninu. Vařte,až zelenina změkne. Podle chuti osolte.

Tvarohový dezert s jahodami

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Tvaroh 500 g
  • Cukr moučkový 100 g
  • Cukr vanilkový 1 sáček
  • Citrón 0.5 ks
  • Želatina 1 balíček
  • Jahody 250 g
  • Máta 3 lístek
  • Smetana ke šlehání (šlehačka) 50 ml

Postup přípravy:

Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Poté do něho vmíchejte jahody pokrájené na menší kousky. Ve 150 ml vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě dosti teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše vložte do formy, nebo formiček. Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla. Ztuhlý tvarohový dezert pak ozdobte šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem a také s radostí. Pokud chcete dosáhnout ještě dokonalejší chuti, pak do tvarohového krému zašlehejte ještě rozměklé máslo – na půl kilogramu tvarohu až 200 gramů.

Dobrou chuť.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz