20. 5. 2013 – K romantickému měsíci patří svěží víno. Rosé se u nás těší vzrůstající oblibě. Víme, kde ho v následujících dnech ochutnat.
V sobotu 25. května se ve Valticích konají již potřetí Slavnosti růžového vína. Nabídnou degustace i doprovodný program.
Ve dnech 31. května a 1. června zrůžoví i jihomoravské město Mikulov. K ochutnání bude několik desítek tuzemských rosé. Vstup na akci je zdarma, tak si naplánujte výlet.
V minulosti vznikla pověra, že růžové víno vznikne smícháním vína bílého a červeného. Růžové víno neboli rosé však představuje samostatnou kategorii vín a vzniká krátkou macerací modrých hroznů. Tento výrobní proces dává vzniknout vínům lehčího charakteru a výraznější chuti, která se výborně hodí k popíjení na jaře a v létě. Velkým propagátorem růžových vín u nás je znojemský vinař Jiří Hort.
Růžové víno je výborné i na míchání do drinků… Vyzkoušejte třeba POLIBEK V OBLACÍCH
Ingredience:
Postup:
Sklenici zaplníme do půli ledem, nasypeme pár malin, přelijeme sektem, doplníme do plna ledem a na závěr dolijeme zázvorovou limonádou.
Více o růžových vínech najdete například na www.ruzove.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.