22. 5. 2013 - VELKÉ KARLOVICE – Ve Velkých Karlovicích se v sobotu 6. července uskuteční 3. ročník soutěže O nejlepší valašský sýr.
Svůj um v ní mohou poměřit všichni, kdo se v regionu zabývají výrobou vlastního domácího sýra. Příchozí návštěvníci budou moci jednotlivé produkty ochutnávat.
Akce se uskuteční ve Spa hotelu Lanterna od 12 hodin.„Regionální výrobce, které známe, jsme stejně jako v minulých dvou ročnících oslovili. Uvítáme ale, když se ozvou i další. Jedinou podmínkou účasti je, aby k nám v den soutěže dodali půl kilogramu sýra,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Atmosféru ochutnávky zpříjemní cimbálová muzika Jánoš Petra Zetka. O nejlepším sýru rozhodne odborná porota. Návštěvníci mohou nejen ochutnávat spolu s porotou, ale také využít přítomnosti sommeliérů, kteří poradí, jak správně kombinovat chuť sýrů s víny. Vstup je zdarma.
Soutěž má mimo jiné napomoci k budování kontaktů mezi Spa hotelem Lanterna a regionálními producenty. Hotel Lanterna se zaměřuje na moderní gastronomii s využitím regionálních produktů. „Máme zájem od místních producentů sýry trvale odebírat a také s nimi spolupracovat, například při pořádání Karlovského gastrofestivalu,“ doplnila Zuzana Vašutová.
Loni porota hodnotila 37 vzorků sýrů. V obou dosavadních ročnících zvítězila statkářka Anna Vašutová z Velkých Karlovic. „Zajímavostí je, že zatímco v prvním ročníku vyhrála s přírodním kravským sýrem, pro druhý ročník se snažila přijít s odlišným typem sýra – uzeným a opět uspěla. Jsme zvědaví, jestli se i letos zúčastní s nějakou další novinkou,“ dodala Zuzana Vašutová.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.