24. 5. 2013 - Úžasná vůně, sytě červená barva a nezaměnitelně lahodná chuť. Jahody jsou právem jedním z nejoblíbenějších plodů ovoce. Jejich hlavní sezóna začíná a tak vám Vše o vaření.cz přináší spoustu zajímavých tipů a receptů na jejich přípravu v kuchyni.
Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny a minerální látky. Posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a při kardiovaskulárních onemocněních.
Jahody se vyskytují ve dvou základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější jsou jahody lesní.
Pěstované jahody zahradní dostanete v obchodech celý rok, ale těm lesním se nic nevyrovná. Rostou většinou na okrajích cest a na pasekách. I když vypadají nenáročně, potřebují vlhkou půdu a polostín. Jejich plody obsahují spousty vitaminu C, tříslovin a pektinů.
Využívat se dají i listy, ze kterých si můžete vyrobit výborný domácí čaj. Listy je třeba sbírat pěkně mladé a svěže zelené. Lehce je spaříme a pak je rozložíme na plátno, zavineme a necháme dva až tři dny fermentovat. Výsledkem jsou hnědé listy, které necháme vysušit a pak s nimi zacházíme jako s klasickým čajem. Léčivé účinky jsou minimální, chuť je ale vynikající.
Jahody chutnají skvěle prakticky ve všech sladkých jídlech. V ovocných salátech snesou společnost výrazných exotických plodů. Můžete je použít na bublaniny i výtečné linecké koláče s bílkovým sněhem. Skvěle se doplňují s mléčnými výrobky, kyselým jogurtem i sladkou šlehačkou. Dají se dobře mrazit a zavařovat, abychom si jejich chuť mohli užívat i mimo sezónu.
Počet porcí: 3
Ingredience:
Postup přípravy:
Omyté,nakrájené jahody dejte do zapékací mísy a posypte práškovým cukrem. Všechny ostatní ingredience kromě másla promíchejte a jahody posypte. Nahoru položte kousky másla.Pečte 30 minut na 180°C.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.