Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Víno a gril aneb je vhodnější bílé nebo červené?

Víno a gril aneb je vhodnější bílé nebo červené?

27. 5. 2013 - S přicházejícími teplými dny nastal čas, kdy je třeba navštívit garáž či sklep, omést z grilu pavučiny a vytáhnout ho na terasu, balkón nebo zahrádku. Nastala grilovací sezóna.

Rád bych přispěl svou troškou do mlýna a poradil vám pár malých triků, jak kombinovat vaše kuchařské umění s uměním vinařským. Jaké volit víno k vašemu pokrmu. Na začátku bych poopravil dvě zavedenáklišé.

Za prvé, že k rybě se podává vždy bílé víno. Není totiž ryba jako ryba, proto k masitějším typům ryb, jako je tuňák nebo losos, lze podávat lehčí červené víno s menším obsahem tříslovin (Rulandské modré).

Druhé klišé je, že k bílým masům patří bílé víno a k červeným červené. Ano, pokud se jedná o přírodní úpravu masa. V dalších případech bych doporučil víno vybírat dle omáčky nebo použitého koření či bylinek. A nyní pár kombinací ke grilu.

Lehká bílá suchá vína s jemnou kyselinkou se velmi dobře snoubí s grilovanou rybou, drůbeží či zeleninou.

  • Veltlínské zelené
  • Sylvánské zelené
  • Sauvignan blanc
  • Ryzlink rýnský

Lehká červená vína s nízkým obsahem alkoholu a tříslovin ke grilované mořské rybě a mořským plodům.

  • Gamay

Lehce kořeněná červená vína se hodí k libovému masu s lehčí omáčkou a jarními bylinkami.

  • Rulandské modré
  • Sangiovese

Sametová a bohatá vína školená v dřevěném sudu se krásně snoubí s rychle grilovaným masem, drůbeží a zeleninou

  • Merlot
  • Svatovavřinecké
  • Zweigeltrebe

Těžká, červená vína je vhodné kombinovat s jídlem bohatým na proteiny.

  • Cabernet Sauvignon
  • Sirah

Vyzrálá stará vína je velmi těžké kombinovat s vhodným jídlem a je proto lepší vychutnat si je samostatně.

  • vyzrálý Ryzlink
  • Cabernet Sauvignon
  • Chardonnay

Růžová, lehká, suchá vína jsou dobrým kompromisem, nemůžeme li se rozhodnout mezi červeným či bílým vínem. Dobře vychlazená se hodí k většině lehčích, jarních, přírodně upravených jídel.

 

Je nemožné v jednom krátkém článku říct vše o vhodných vínech ke grilu. Vždyť o kombinaci jídla a vína bylo napsáno mnoho knih a je zde mnoho ovlivňujících faktorů, jako obsah alkoholu a cukrů ve víně, stáří vína a použitých surovin, bylinek, koření, množství soli při přípravě jídla. Je proto dobře si potřebnou informaci najít v odborné literatuře nebo se poradit ve svém obchodě s vínem, je li v něm dobře proškolená obsluha. V každém případě fantazii se meze nekladou, proto se nebojte experimentovat.

O grilování čtětě více v aktuálním čísle Štamgast&Gurmán, jež je k dostání momentálně k dostání na mnoha distribučních místech na Zlínsku nebo online v archivu na našem webu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Jakub Severin – sommelier vinotéky Balkanexpress
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz