27. 5. 2013 - S přicházejícími teplými dny nastal čas, kdy je třeba navštívit garáž či sklep, omést z grilu pavučiny a vytáhnout ho na terasu, balkón nebo zahrádku. Nastala grilovací sezóna.
Rád bych přispěl svou troškou do mlýna a poradil vám pár malých triků, jak kombinovat vaše kuchařské umění s uměním vinařským. Jaké volit víno k vašemu pokrmu. Na začátku bych poopravil dvě zavedenáklišé.
Za prvé, že k rybě se podává vždy bílé víno. Není totiž ryba jako ryba, proto k masitějším typům ryb, jako je tuňák nebo losos, lze podávat lehčí červené víno s menším obsahem tříslovin (Rulandské modré).
Druhé klišé je, že k bílým masům patří bílé víno a k červeným červené. Ano, pokud se jedná o přírodní úpravu masa. V dalších případech bych doporučil víno vybírat dle omáčky nebo použitého koření či bylinek. A nyní pár kombinací ke grilu.
Lehká bílá suchá vína s jemnou kyselinkou se velmi dobře snoubí s grilovanou rybou, drůbeží či zeleninou.
Lehká červená vína s nízkým obsahem alkoholu a tříslovin ke grilované mořské rybě a mořským plodům.
Lehce kořeněná červená vína se hodí k libovému masu s lehčí omáčkou a jarními bylinkami.
Sametová a bohatá vína školená v dřevěném sudu se krásně snoubí s rychle grilovaným masem, drůbeží a zeleninou
Těžká, červená vína je vhodné kombinovat s jídlem bohatým na proteiny.
Vyzrálá stará vína je velmi těžké kombinovat s vhodným jídlem a je proto lepší vychutnat si je samostatně.
Růžová, lehká, suchá vína jsou dobrým kompromisem, nemůžeme li se rozhodnout mezi červeným či bílým vínem. Dobře vychlazená se hodí k většině lehčích, jarních, přírodně upravených jídel.
Je nemožné v jednom krátkém článku říct vše o vhodných vínech ke grilu. Vždyť o kombinaci jídla a vína bylo napsáno mnoho knih a je zde mnoho ovlivňujících faktorů, jako obsah alkoholu a cukrů ve víně, stáří vína a použitých surovin, bylinek, koření, množství soli při přípravě jídla. Je proto dobře si potřebnou informaci najít v odborné literatuře nebo se poradit ve svém obchodě s vínem, je li v něm dobře proškolená obsluha. V každém případě fantazii se meze nekladou, proto se nebojte experimentovat.
O grilování čtětě více v aktuálním čísle Štamgast&Gurmán, jež je k dostání momentálně k dostání na mnoha distribučních místech na Zlínsku nebo online v archivu na našem webu.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.