Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Kavárna POTMĚ míří do Zlína

Kavárna POTMĚ míří do Zlína

29. 5. 2013 – ZLÍN – V rámci 53. Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež přijede do Zlína Kavárna POTMĚ, která ma za cíl seznámit širokou veřejnost se zrakově postiženými, a tak bourat bariéry, které ve společnosti existují.

Kavárna POTMĚ na svém druhém turné zavítá na nám. Míru ve Zlíně. 31. května a 1. června 2013 od 10:00 hod do 19:00 hod. budete moci navštívit zatemněný autobus, ve kterém vám nevidomí připraví černočernou kávu.

Jejich druhé turné slavnostně začalo 14. května 2013 na Náměstí Míru v Praze 2. První kávu POTMĚ roku 2013 ochutnali patronka Aneta Langerová a další vzácní hosté: Saša Rašilov, Ondřej Brzobohatý, Jiří Macháček, Ivana Chýlková a Bára Hrzánová.

"Přijde mi to jako včera, kdy jsme se Světluškou zahajovali první turné autobusové Kavárny POTMĚ. Už se těším na příští úterý, až se opět potkám s nevidomými kavárníky, kteří se i letos vypraví do regionů. Mezi nimi je i pár nováčků, moc jim přeji, aby je obsluhování v Kavárně POTMĚ bavilo stejně jako mě," říká Aneta Langerová.

"Během loňského roku autobus s Kavárnou POTMĚ najezdil 3 tisíce km a navštívil 11 míst. Byli jsme mile potěšeni, jak ohromnou a pozitivní odezvu Světluška v regionech má. Slíbili jsme, že do všech postupně přijedeme. Těšíme se nejen my ve Světlušce, ale také náš báječný tým nevidomých kavárníků se už nemůže dočkat, až opět budeme servírovat tu nejčernější kávu široko daleko," říká Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Kavárna POTMĚ tour 2013

14. - 16. 5. Praha, Náměstí Míru

31. 5. - 1. 6. Zlín, Náměstí Míru

18. - 20. 7. Ostrava, OC Forum Nová Karolina

29. - 31. 7. Liberec, nám. Dr. Edvarda Beneše

9. - 11. 8. Panenský Týnec, Open Air Festival

2. - 8. 9. Brno, Galerie Vaňkovka

13. - 15. 9. Jičín, Valdštejnovo náměstí

26. - 28. 9. Olomouc, Horní náměstí

A kdo, že jsou ti nevidomí kavárníci, kteří se nebojí a čelí černočerné tmě tváří v tvář? Zjistit o koho jde, můžete na jejich stránkách.

Jen málokdo má skutečnou představu o slepotě. Jak vypadá svět bez světla, barev, ve kterém se nemůžete spolehnout na své oči? Je chudší nebo je jen jiný? Představte si, že už nikdy neuvidíte své blízké, nepřečtete noviny, zabloudíte na ulici a nebudete vědět, koho se zeptat. Žijeme ve světě zaměřeném na vizuální informace, možná proto nám ztráta zraku nahání takový strach. V Kavárně POTMĚ se setkáte s lidmi, kteří vás přesvědčí, že život ztrátou zraku rozhodně nekončí.

Noviny čtou na počítači s hlasovým výstupem, filmy sledují s komentářem scén, do zaměstnání a školy se pohybují s pomocí bílé hole a vodícího psa. Mají stejné radosti, starosti a touhy jako vidící lidé, jen je pro ně těžší některé z nich naplnit. Když jim pomůžeme, dokáží neuvěřitelné věci.

Takovou smysluplnou pomoc, která nevidomým umožňuje žít samostatný život, jim nabízí Světluška. Přispívá jim na speciální pomůcky, osobní asistenty, vodící psy, rozvoj talentu, tvořivých schopností a výukové programy, které je vrací do života.

Jak to funguje…

Jdete do kavárny POTMĚ poprvé? Tady zjistíte úplně všechno o tom, jak to funguje.

Magnetická tabule

Před Kavárnou POTMĚ vás vítá hosteska Ája. Hned ví, ke kterému stolu vás nechá odvést. Na magnetické tabuli si hmatem zaznamenává, jak lidé do kavárny přichází a odchází. "Ne, ty barvy jednotlivých magnetků opravdu nic neznamenají," směje se. Než vstoupíte do neznáma, krátce vám představuje Světlušku, do jejíž sbírky přispíváte zakoupením kávy a hrníčku. Pak vás vyzve, abyste se zbavili jakéhokoli zdroje světla. "Uvnitř kavárny je totiž tma tmoucí, takže svítí i ciferníky hodinek, byť schované do rukávu košile. Nechcete si přece pokazit zážitek ze tmy, že?" nabádá vás.

Vzhůru do tmy

To už se vás ujímá průvodce Jirka, který vás spojí do vláčku, a hurá do tmy. Procházíte třemi dveřmi. Až za těmi posledními je neprostupná noc. "Troje dveře brání tomu, aby do kavárny prosvitl byť jen pramínek denního světla," vysvětluje Petr. "S tím jsme si hodně lámali hlavu, než jsme to vymysleli," dodává. "V kamenné kavárně by to bylo snazší, ale tato je mobilní, sestavená z pěti propojených kontejnerů, takže to jsou vlastně improvizované podmínky. Kavárna musí být naprosto utěsněná, ale zároveň v ní musí být dýchatelně. V nevelkém prostoru se pohybuje okolo 26 lidí, proto je uvnitř klimatizace." Má perfektní přehled.

Šestibod Braillova slepeckého písma

"V kavárně je celkem šest stolů ve tvaru šestibodu Braillova slepeckého písma. K jednomu z nich teď půjdeme, pamatujte si, že je to stůl číslo 3." Ke stolu vás odvádí po obvodu kavárny. Jejím středem vedou speciální značky, po kterých se pohybují výhradně číšníci. V každé směně jsou dva. "To je nutnost, nosíme horké nápoje, a proto musíme zabránit srážce." Jirka vám ještě stačí sdělit jméno "vašeho číšníka" a už mizí z překvapivě černějšího prostoru, než jste si představovali. Slyšíte jen tiché klapnutí dveří.

Cukrem už se musíte strefit sami

"Dobrý den, jmenuji se Katka a budu vás dnes obsluhovat," ozve se příjemný dívčí hlas. "Mohu vám nabídnout silné italské espresso, dva druhy čaje nebo bylinné víno Condurango. Budete si ke kávě přát vodu, mléko nebo cukr?" ptá se. "Uprostřed stolu můžete odložit to, co nepotřebujete, je tam odpadkový koš, tak do něj nesahejte," usměje se Katka a mizí pryč. Než se nadějete, je zpátky a žádá vás, abyste si dali ruce na hranu stolu. Po stole vám pak sune šálek kávy a žertem dodává: "Cukrem dovnitř se už musíte strefit sami."

Zpívající hladinka

Od vedlejšího stolu je slyšet melodie Beethovenovy Elišky. Katka právě nalévá před očima jiných hostů teplý čaj. Oči nic nevidí, ale uši slyší. Když se hladina čaje dotkne čidla speciální pomůcky, zavěšené na hrníčku, rozezní se známá melodie. "Tuto pomůcku používá barman, který připravuje kávu a čaje na baru," vysvětluje zvědavým návštěvníkům odvedle. Šikovná věc.

Šablona na bankovky

Uvnitř kavárny platíte pomocí žetonů. Na peníze dojde až na světle. "Placení potmě bychom zvládli. Máme na to takovou speciální šablonu, každá bankovka má totiž jinou velikost," osvětluje Katka. "Ale viděli jste ten zástup lidí před kavárnou, placení na světle je přece jen rychlejší. Nechceme, aby byl někdo zklamaný, že se do kavárny nedostal," zamyslí se a s hlasitým smíchem dodává: "A navíc nevíme, jak bychom přijímali případné reklamace."

Až vám tma bude těsná

Až vám tma bude těsná, vydáte se na cestu ven. Opatrně za sebou zasunete židli a ve vláčku projdete třemi dveřmi. Když se otevřou ty poslední, do očí vás udeří prudké světlo. Je oslepující, mžouráte jako krtek. Zase vidíte. Máte pocit, že už víte jaké to je. Ale víte? Zažili jste tmu, ze které můžete kdykoli odejít Ale přestože stále nevíte, jaké to je skutečně nevidět, víte, že až příště potkáte na ulici člověka s bílou holí, zapomenete na ostych. Zeptáte se, zda a jak mu můžete pomoci, namísto toho, abyste jej popadli a rozhodli za něj, že chce nastoupit do přijíždějící tramvaje. Stanete se Světluškou, která nevidomé provází, pokud si tak sami přejí.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: svetluska.centrum.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz