Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka

Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka

8. 6. 2011 - BRNO - Slavnosti Jídlo z blízka promění první dva červnové týdny v gastronomický maraton potěšení všech smyslů. První gastronomický projekt v České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ surovin s poselstvím „Návrat brněnských i mimobrněnských jedlíků k tradici a kvalitě“ láká každého, komu chutná opravdovost.

6x3 dobroty s příběhem

V šesti předních brněnských restauracích vykouzlí šéfkuchaři tříchodová menu, připravená podle přísných kritérií: vynikající místní suroviny budou hostům servírovány spolu s gurmánskými příběhy jejich původu.

Restaurace budou podávat čerstvě vylovené pstruhy z čisté říčky Punkvy, pokud dáváte přednost rybám uzeným, zachutnají vám ty z Rybníkářství Tylov. Králík poputuje na festivalové talíře z farmy rodiny Kočárových, která jako jedna z mála používá při výkrmu ryze přírodní krmiva. Užijete si pořádný kus vepřového či hovězího z biofarmy Sasov Josefa Sklenáře. Labužníky potěší křepelčí vejce z dambořické farmy. Nejen v dezertech se bude na jazyku rozplývat tvaroh a ručně stloukané máslo z Habří. Na sladké biojahody od sadaře Jiřího Kargera se těšte už teď.

Degustační plán

Pokud chcete i vy ochutnat nefalšovanou regionální kuchyni, vypravte se prozkoumat www.jidlozblizka.cz/restaurace. Pročtěte si jednotlivá menu a sestavte si plán vlastní kulinářské výpravy. V restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána už přijímají rezervace.

Malá ukázka, nač se můžete těšit:

Šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský spolupracuje s farmou Rohozenská husa – proto chystá pro hosty restaurace Boulevard husí paštiku s meruňkovým chutney.

Šéfkuchař Radim Procházka z Hansenu zajede ke slovenským sousedům do Levár a připraví krém z čerstvého bílého chřestu s řeřichovým olejem a slámou z karotky.

Šéfkuchař Petr Fučík zůstane věrný rybí tradici Koishi a nabídne hostům pečený filet ze sumce z Pohořelického rybářství s okurkovým kompotem a koprovým velouté.

Vlajkovou lodí La Bouchée je bio jehněčí z moravských Bílých Karpat – tentokrát ho šéfkuchař Michal Hájek pomalu upeče s libečkem a doplní žemlovým knedlíčkem se zelím z bio kedluben od nejznámějšího moravského biozahradníka Petra Weidenthalera.

Z ekochovu farmy Habří v Moravských Pavlovicích pochází hlavní ingredience na konfitovaná hovězí líčka z mladého býka s glazovanou zeleninou a bramborovo-cizrnovou kaší, která připraví Jan Rimpler, šéfkuchař Noem Arch.

Michal Göth, který vládne kuchyni U Kastelána, navrhl jako sladkou tečku svého menu ravioli s domácím tvarohem s rebarborovou pěnou a chřestovou zmrzlinou.

S gurmánským pasem v kapse

Nabídku slavností můžete objevovat náhodně při návštěvě podniků zapojených do projektu. Zakoupením festivalového pasu však získáte doslova gastronomický řidičák. S ním můžete odstartovat soukromý výlet, propojující degustace s kulinářskou inspirací. S pasem v kapse budete sbírat jednu výhodu za druhou. V každé ze zapojených restaurací si totiž pochutnáte mnohem levněji. Ve vybraných vinotékách můžete výhodněji degustovat a nakupovat. Osvědčí se i při nákupu regionálních lahůdek ve všech partnerských prodejnách a na farmářském trhu. Pas užijete i v rámci doprovodných akcí, ať už si dobré jídlo budete chtít zpestřit koncertem Hradišťanu či některou z řemeslných dílen.

Na rozdíl od pasu cestovního, můžete na ten gurmánský cestovat ve dvou. Pokud si ho v předprodeji vstupenek na Běhounské 17 nebo infocentru Student Agency na Náměstí Svobody koupíte do 20. května, bude váš jen za 333 Kč. Kdo to nestihne, balík výhod ho bude stát 444 Kč. Užitečnost pasu však slavnostmi nekončí. Vylosovaní majitelé pasu pojedou zdarma po Evropě s jízdenkami od Student Agency, budou po celý rok při snídani zdarma listovat MF DNES anebo přímo navážou na gurmánský festival prohlídkou romantického pivovaru filmových Postřižin v Dalešicích s večeří, ubytováním a snídaní.

Kompletní informace o slavnostech Jídlo z blízka, seznam regionálních dodavatelů, detaily menu restaurací a přehled všech akcí doprovodného programu najdete na www.jidlozblizka.cz

Program:

Kompletní detaily každé akce najdete na http://www.jidlozblizka.cz/doprovodny-program

Každý den od 1.6. do 12.6.

Menu „Ochutnejte jídlo z blízka“ v restauracích

Každý den slavností si vychutnáte gurmánské menu připravené z čerstvých surovin od regionálních producentů v těchto brněnských restauracích:

  • Boulevard, Lidická 12, dvorana Městského divadla
  • Hansen restaurant, Komenského náměstí 8
  • Koishi, fish & sushi restaurant, Údolní 11
  • La Bouchée, Údolní 33
  • Noem Arch Restaurant & Design Hotel, Cimburkova 9, Královo Pole
  • U Kastelána, Kotlářská 51a

Rezervujte si stůl co nejdříve, kapacita omezena, kontakty na restaurace najdete na www.jidlozblizka.cz

Víno z blízka

12 Moravských vinařství den za dnem

Denně, 17:00 - 19:00, PETIT CRU - vinny bar restaurantu KOISHI, Údolní 11

Ochutnejte 4 vzorky moravských vín předních moravských pěstitelů, poslouchejte, ptejte se…

Vstupné: 70 Kč s pasem, 100 Kč bez pasu

Vychutnejte vína z exkluzivní edice Karla Rodena

Denně, Vinná galerie, Lužánecká 16

Adámkovo vinařství – malé rodinné vinařství z Višňové u Znojma. Symbolem vinařství se stal Jan z Nepomuku, který je pro nás odkazem na minulost, tradici a lidské poznání. Vinařství si zahrálo ve filmu BOBULE. Naše rodinné Adámkovo vinařství vyrobilo exkluzivní edici vín Karel Roden.

Z prodeje speciální edice Divo Ioani Nepomuceno spolufinancuje Vinná galerie rekonstrukci poničených soch Jana Nepomuka.

Přechutnejte vína z Moravské vinotéky

Denně, Moravská Vinotéka, Mojmírovo nám. 26

Po celou dobu Slavností poskytne Moravská Vinotéka držitelům pasu možnost absolvovat ochutnávku. Přijďte na ochutnávku desíti sudových vín po 1dcl na osobu a desíti lahvových vín po 0,5 dcl na osobu.

Dobroty z blízka výhodně

Po celou dobu slavností na vás také čekají slevy a další výhody při nákupu regionálních dobrot v těchto prodejnách:

Slevu obdržíte po předložení vašeho „pasu“

10 % sleva na nákup vín

E-shop www.veltlin.cz

15 % sleva na nákup vín od moravských vinařů

Réva-Vinotéka, Vídeňská 80

3+1 zdarma na vína z exkluzivní edice Karla Rodena

Vinná galerie, Lužánecká 16

Dárkový kupon na nákup sudového vína 2+1 zdarma

Moravská Vinotéka, Mojmírovo nám. 26

20 % sleva na biozeleninu

Prodejna Zdravý život, Lidická 26 Pasáž Gaute

15 % sleva na nákup moravských pochoutek

Zahrada zdraví, prodejna zdravé výživy, Veselá 37

15 % sleva na nákup celého sortimentu prodejny

Slunečnice, prodejna zdravé výživy, Skácelova 26

5 % sleva na produkty od regionálních producentů

Prodejny sítě Brněnka: Nám.Míru 1, Purkyňova 35d, Libušina třída 23, Cihlářská 24/26

Kozí sýr zdarma k vašemu nákupu v prodejně Gurmán

Prodejna Gurmán - Labužníkův ráj, Jakubské nám. 4

10 % sleva nejen na kuchařky v knihkupectví Academia

Knihkupectví Academia, náměstí Svobody 13

10.6.

Zdarma komentovaná prohlídka romantického pivovaru filmových Postřižin Dalešice

AKCIOVÝ PIVOVAR DALEŠICE, a.s., Dalešice 71

Farmářský trh

Horní část Zelného trhu pod Divadlem Husa na provázku

9 -18 hod

11.6.

Speciální degustace

 

 

Což takhle dát si... sobotní oběd se zapálenou kuchařkou Lenkou Požárovou

 

12.00, La Bouchée restaurant, Údolní 33

Restaurace La Bouchée se spojí v sobotu 11. června se Zapálenou kuchařkou Lenkou Požárovou, která pro vás vytvoří tříchodové polední menu z místních farmářských surovin. Lenka je známá zejména svou zeleninovou kreativitou, a tak lze čekat mnohé chuťové zážitky a překvapení.

Budete s ní moci prodiskutovat cokoli od jejích kuchařek, za které získala mezinárodní ocenění Gourmand Cookbook Awards „nejlepší kuchařková série světa“

a cenu za „nejlepší design“ v ČR, po její nápady či kulinární cestování, kterému se věnuje. Samozřejmě bude možné nechat si přinesenou kuchařku podepsat, nebo si ji na místě s věnováním koupit. K dostání bude exkluzivně v La Bouchée v tuto dobu i Lenčina specialita „dýňové máslo“, které je označováno za fenomenální a už mnohým způsobilo návykovost.

Farmářský trh

Horní část Zelného trhu pod Divadlem Husa na provázku

9 -13 hod.

Filmová ochutnávka

 

Untr - klub pod café Falk, Gorkého 12, Brno

Začátky projekcí v 19 hodin

Life running out of control (Německo 2004, 1 hodina 35 minut), český dabing

Geneticky modifikovaná sója přináší jednodušší pěstování a vyšší výnosy, současně však režie velkých nadnárodních korporací působí v zemědělství také řadu sociálních potíží jednotlivcům i skupinám. Nejde jen o sóju a nejde jen o rostliny. Co mohou způsobit volně žijící geneticky upravené ryby? Připustíme privatizaci základních prvků života metodou patentování? Připustíme nakonec i genové manipulace u člověka?

12.6.

Víno z blízka

Degustace vín Autentistů

Foyer Besedního domu, Husova ulice

 

Jedinou letošní společnou degustaci vinařů ze sdružení Autentisté můžete navštívit v neděli 12. června v Besedním domě v Brně. Autentisté, sdružení sedmi moravských vinařů, degustaci organizuje ve spolupráci s restaurací Hansen a sdružením Slow Food Brno.

Ochutnávku, která začíná v 15 hodin, doporučujeme spojit s obědem v přilehlé restauraci Hansen v Besedním domě, kde můžete vyzkoušet speciální degustační menu připravené pro slavnosti Jídlo z blízka.

Na ochutnávce vín Autentistů se budete moci osobně sejít se všemi členy sdružení, kterými jsou Petr Kočařík, Petr a Marek Korábovi, Jaroslav Osička, Richard Stávek, Ota Ševčík, Bogdan Trojak a Zdeněk Vykoukal.

Vína Autentistů se dokázala za poslední dva roky prosadit v rámci viných lístků řady předních českých restaurací jako jsou Le Terroir, Cafe Savoy, La Degustation Bohême Bourgeois, Fluidum, La Pizza Nuova etc. a ačkoli se jedná o malá vinařství, jejich vína se vyvážejí i do Itálie a nově i do USA. Svědčí to o tom, že právě přírodní, netechnologická vína obrážejí mnohem výrazněji specifika Moravy a pro svoji originalitu jsou zajímavá pro náročnější zahraniční klienty.

Dílny „Naučte se řemeslu“

Jak se dělá chleba – praktická dílna pro děti od 6 let i jejich rodiče

Lampa – pobočka SVČ Lužánky, Kyjevská 2

Děti se dozvědí zábavnou formou spoustu informací o surovinách, ze kterých se chléb vyrábí, ale především dostanou zástěrky a samy si jako skuteční pekaři zadělají těsto, vyrobí bochánek chleba, upečou a odnesou s sebou domů.

Uprostřed programu pauza na přinesenou svačinku a pohádku. Na program je nutné se předem nahlásit – omezená kapacita! Cena (včetně upečeného chleba) 65 Kč, 40 Kč pro majitele pasu

Přihlašujte se na:leyara@post.cz +420 722 031 507

Dětem doporučujeme pohodlné oblečení a přezůvky.

Filmová ochutnávka

Untr - klub pod café Falk, Gorkého 12, Brno

Začátky projekcí v 19 hodin

Wal-Mart - The High Cost of Low Price (USA 2010, 1 hodina 38 minut), anglické znění

Daní za nízké ceny v konzumním světě je masivní likvidace životního prostředí, zneužívání lidské práce a neetická praxe velkokapacitních chovů zvířat.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz