Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sýry, ryby a víno

Sýry, ryby a víno

12. 6. 2013 – PRACHATICE – Již po desáté v Prachaticích proběhne národní přehlídka sýrů a vín. Ve stejném termínu se uskuteční 8. ročník eno-gastronomické přehlídky kombinující ryby a víno. Poprvé za celou existenci přehlídek se obě uskuteční společně v jednom termínu.

14. a 15. června proběhnou v prachatickém Radničním sále, radničních sklepech a na náměstí přehlídky Sýrů, ryb a vín. Přehlídky jsou podpořeny Městem Prachatice jako generálním partnerem, Ministerstvem zemědělství ČR a mnoha dalšími orgány a institucemi. Přehlídky se těší velké podpoře, neboť záštitu převzali ministr zemědělství ing. Petr Bendl, hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola a poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR předseda Výboru pro evropské záležitosti ing. Jan Bauer, dřívější dlouholetý starosta města Prachatice.

Sýry a víno

Národní přehlídka je každoročně soustředěna na snoubení sýrů a vín. Letošní přehlídky se zúčastní především naše mlékárny, které získaly ocenění, ocenění značky kvality KLASA. Celkem se zúčastní sedmnáct mlékáren, z toho jedna mlékárna z Bavorska GOLDSTEIG Käsereien Cham, která vyrábí, mimo jiné i výborné sýry ze šumavského mléka a dvě mlékárny ze Slovenska se svými ovčími sýry. Celkem bude prezentováno na 90 – 100 vzorků sýrů vynikající kvality z kravského, kozího a ovčího mléka.

Ryby a víno

Eno-gastronomické přehlídky kombinující ryby a víno se každoročně zúčastní rybářské společnosti a svazy zejména jižních Čech. Rybou číslo jedna je Český kapr, dále, amur, štika, candát, sumec a z lososovitých ryb pstruh duhový a siven. Kromě pokrmů z čerstvých ryb budou prezentovány vynikající uzené ryby a výrobky studené rybí kuchyně. Jako každým rokem budou zastoupeny i mořské ryby a mořské plody

Z 250 vzorků vína si vybere každý

Pravidelně se účastní vinaři a vinařské společností z Moravy a z Čech a prezentují zde mimořádně skvělá vína. Na letošních přehlídkách očekáváme účast 35 – 45 vinařství z Moravské i České vinařské oblasti a pět vinařství ze sousedního Rakouska. Účast potvrdily dva velkoobchody se zahraničními víny. Celkem bude prezentováno na 250 vzorků vín.

Cimbál, jazz. swing i lidovky

Doprovodný program zpestří obě přehlídky. Nechybět bude výstava fotografií ani hudba V prostorách staré radnice a na náměstí vystoupí v pátek 14. června cimbálová muzika. Různé hudební soubory vystoupí v průběhu akce a po historickém centru renesančního města Prachatice se rozezní tóny jazzu, swingu a lidovek.

Milovníci ryb ocení ukázky filetování ryb, kterou předvedou studenti Střední rybářské školy Vodňany.  V instalovaných akváriích budou k vidění ukázky sladkovodních ryb a raků.

Znalce a milovníky vín a dobrých pokrmů čeká beseda s Dr. Václavem Šmídem – známým odborníkem a pedagogem gastronomických škol, odborným poradcem filmu režiséra Jiřího Menzela „Obsluhoval jsem anglického krále“. Pan Dr. Šmíd obsluhoval celou řadu osobností například čtyři naše prezidenty, Španělského krále, princeznu Dianu, papeže Pavla II. a mnoho dalších celebrit.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz