Štamgast & Gurmán

O víkendu si uvařte v jednom hrnci

O víkendu si uvařte v jednom hrnci

14. 6. 2013 – Proč špinit několik hrnců a pánví? Jídlo připravené v jednom hrnci je jednoduché, chutné a přitom je to velmi praktické.

Odpadnou vám tak starosti, kam to všechno dát a kdo to bude umývat. Partnerský web Vše o vaření pro vás na tento víkend připravil několik takových receptů. My vám přinášíme několik z nich. Dobrou chuť!

Brokolicová polévka s mrkví a sýrem

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Máslo 100 g
  • Hladká mouka 4 lžička kávová vrchovatá
  • Nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • Pepř mletý černý 3 špetka
  • Kuřecí vývar 500 ml
  • Sůl 1 špetka
  • Cibule nakrájená na kostičky 1 ks
  • Mléko, nebo smetana 600 ml
  • Velká brokolice, rozdělená na růžičky 1 ks
  • Nastrouhaný tvrdý sýr, nejlépe čedar 200 g
  • Velká mrkev 1 ks

Postup přípravy:

V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou cibuli, orestujte, přidejte mouku a za stálého míchání přilévejte mléko,nebo smetanu a nakonec vývar. Přidejte muškátový oříšek, brokolici, posypte pepřem a vařte 20 minut. Mezitím nastrouhejte mrkev a sýr a obojí přidejte k měkké brokolici. Povařte 5 minut a hned podávejte.

foto: vseovareni.cz

Oběd z jednoho hrnce

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Hovězí přední 500 g
  • Kořenová zelenina 250 g
  • Brokolice 150 g
  • Fazolové lusky 150 g
  • Kroupy 120 g
  • Cibule 80 g
  • Rostlinný olej 100 ml
  • Máslo jihočeské 40 g
  • Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
  • Bobkový list 1 lístek
  • Tymián sušený 1 lžička kávová rovná
  • Muškátový květ 1 lžička kávová rovná
  • Petržel nať 1 svazek

Postup přípravy:

Hovězí maso nakrájejte na stejné kostky, ty zprudka pečte na oleji, až jsou ze všech stran opečené dočervena. Pak přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Přidejte sůl, koření, podlijte trochou vody a zvolna duste pod poklicí. Zvlášť v osolené vodě nejprve nechte nabobtnat a pak vařte kroupy. Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kousky. Když je maso zpola měkké, přidejte zeleninu, navrch zasypte kroupami a velmi zvolna (případně v troubě) přikryté duste. Nakonec přidejte máslo, posekanou zelenou petrželku a vše promíchejte. Podávejte s chlebem.

foto: vseovareni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz