Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Gastronomický festival Chuť Jeseníků nabídne ty nejlepší podniky a tradiční jídla regionu

Gastronomický festival Chuť Jeseníků nabídne ty nejlepší podniky a tradiční jídla regionu

21. 6. 2013 – JESENÍKY – Šumperk, Branná, Jeseník, Rýmařov, Sobotín, Velké Losiny – Pořadatelé gastronomického festivalu Chuť Jeseníků vsadili letos na kvalitu a vybrali pro gurmány devatero nejlepších podniků regionu, které nabízí tradiční jídla Jeseníků a jídla uvařená výhradně z lokálních surovin. Oslava skvělého jídla hor pod Pradědem začala tento čtvrtek 20. června a potrvá až do konce září. Festival nabídne také celou řadu doprovodných akcí i soutěž pro gurmány o hodnotné ceny.

„Letos se gurmánům představí sedm velmi kvalitních restaurací, jedna pivnice a jedna kavárna. Účastníky jsme vybírali skutečně pečlivě, a to na základě kladných referencí, získaných certifikátů kvality nebo vlastní zkušenosti,“ vysvětluje Tereza Schreiberová, pořadatelka festivalu. „Chuť Jeseníků je letos třetím ročníkem, zakládáme tedy tradici letního festivalu, který vrací místní jídla našich hor na jídelní lístky restaurací,“ doplňuje Schreiberová. „Hosté, kteří do některého z podniků Chuti Jeseníků zavítají tak mají zaručenu poctivou přípravu, tradiční receptury a lokální suroviny,“ dušují se organizátoři.

štamgast&gurmán_chuť jeseníků

Zajímavosti, které jinde nenajdete

Výlet za Chutí Jeseníků by se mohl vyplatit, v nabízených menu jsou zajímavosti, které jinde nenajdete: „Jedním ze základních kamenů jesenické kuchyně jsou sladké jeřabiny, o jejich obnovu v přírodě se snaží občanské sdružení Eberesche,“ vysvětluje Schreiberová. Jeseníky jsou regionem s přetrhanými tradicemi, proto je původní jesenická kuchyně směsicí polské, slezské, moravské i německé kuchyně. Mezi tradičními jídly nechybí například sacher dort. Velmi oblíbené jsou také tvarohové smaženky. Zajímavý recept představili organizátoři v pořadu Toulavá kamera ochutnává Česko: „Masové knedlíčky v nudlovém těstě jsou jednoduché a přitom velmi chutné. V Relax centru Kolštejn je připravují třetím rokem a hosté si jídlo velmi chválí.“

Kam vyrazit?

  • Relax centrum Kolštejn Branná Kavárna PředMěstí Šumperk
  • Slunce*** Hotel - Restaurace - Aquacentrum Rýmařov
  • Wellness hotel DIANA Velké Losiny
  • Restaurace Arte Šumperk
  • Motorest Permoník Sobotín
  • Pivnice Maják Šumperk
  • Hotel Slunný Dvůr Jeseník

štamgast&gurman_chuť jeseníků

Speciální menu, soutěže i gastroshow

Chuť Jesenicka je probíhá po celé léto. Návštěvníci a milovníci jídla se tak můžou těšit na pestrou nabídku akcí a soutěží.

1. Gastrofestival probíhající ve vybraných restauracích a kavárnách

Ve festivalových restauracích budou veřejnosti nabízena tradiční jídla Jeseníků či jídla připravená z regionálních surovin. Vždy bude v nabídce minimálně jedno kompletní menu, které bude jasně označeno.

2. Velká letní soutěž

Součástí festivalu bude velká soutěž pro hosty restaurací o hodnotné ceny. Soutěží se o zdravé a rychlé vaření od společnosti Whirlpool, luxusní víkendové pobyty, dárkové balíčky regionálních produktů a mnoho dalšího.

3. Gastroshow

Mobilní kuchyně bude v letních měsících objíždět významné akce v Česku i Polsku a nabízet k ochutnávce tradiční jídla Jeseníků a Hané. Součástí programu budou ukázky vaření a rozdávání regionálních receptů.

Plánované zastávky: Jeseník, Zlaté Hory, Olomouc, Šumperk, Mohelnice, Staré Město, Bruntál, Rýmařov, Vrbno, Glucholazy, Nysa, Opole.

4. Uvař to! Soutěž kuchařů amatérů ve vaření

Amatérští kuchaři připravují svá jídla pro hosty restaurace přímo v kuchyni dané restaurace. Soutěžící hodnotí hosté. Vítěz získá multifunkční troubu od hlavního sponzora akce, společnosti Whirlpool a dárkové balíčky. Jedná se o druhý ročník soutěže, který byl vloni v Šumperku velmi sledován veřejností.

5. Gastronomické večery

Malé akce festivalových restaurací s tématem regionální kuchyně.

6. Chutě ve školních jídelnách

Druhý týden v září budou ve vybraných školách vařit tradiční jídla Jeseníků.

štamgast&gurmán_chuť jeseníků

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Chuť Jeseníků
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz