24. 6. 2013 – PRAHA – Čajová expertka, redaktorka a spisovatelka z Velké Británie, která přijala pozvání spol. Oxalis a ve dnech 17. a 18. června 2013 seznámila hosty jejich přednášek v Praze s účinky nejen oolong čajů, ale také se zaobírala tématikou zdravotních účinků čajů a čajové kultury ve světě. V průběhu přednášky proběhla degustace čajů, které je možné zakoupit i v obchodech Oxalis.
Oolong je polofermentovaný čaj, ve kterém se snoubí to nejlepší z čajů černého a zeleného. Výroba tohoto delikátního nápoje vyžaduje jak odborné znalosti, tak i letitou zkušenost, která se předává z generace na generaci. Sběr čaje probíhá za jasného rána. Většinou se sbírají tři lístky a pupen, které se hned poté nechají zavadnout na slunci. Následuje proces, při kterém se lístky protřepávají v bambusových bubnech, aby se rozrušily jejich kraje, které díky tomu oxidují rychleji než střed. Nejdůležitějším krokem při výrobě oolongu je umění vystihnout moment, kdy je třeba probíhající fermentaci zastavit. Děje se tak rychlým zahřátím dostatečně fermentovaného čaje. Teplota tohoto procesu je vyšší u oolongů, než u jiných druhů čaje. Dále pak probíhá svinování, aby se uvolnila vůně a chuť čaje. Nakonec se čaj suší pomocí dřevěného uhlí.
Oolongy jsou čaje plné chuti, počínaje od květinové až po praženou s mnoha různými podtóny. Barva suchých listů přechází od zelené až po hnědou, lístky bývají zpravidla pevně svinuté anebo jen volně zohýbány. Čaje mohou být různě silné a lístky různých tvarů. Nálev mívá světle žlutozelenou až oranžovou barvu.
Oolong chrání a posiluje činnost srdce, podporuje oběhový, trávicí a imunitní systém. Stejně jako jiné druhy čajů dodává tělu přírodní antioxidanty a vitamíny B2, C, E.
Bio Osmanthus Oolong – vysokohorský oolong ochucený osmanthem. Do čajových lístků se vloží min. 10 % čerstvých květů osmanthu, které propůjčí čaji sladce květinovou chuť i vůni. Nálev je zlatavě žlutý s příjemně osvěžujícím účinkem.
Black Yunnan Oolong – tmavý oolong vyrobený z 800 let starých čajových keřů oblasti Yunnan. Tamní mikroklima a jedinečné čajové lístky tak dávají vzniknout znamenitému oolongu. Dlouhé, stejnoměrně svinuté tmavohnědé až černohnědé lístky tvoří světle hnědý nálev oříškové, nasládlé až karamelové chuti. Dochuť je lehce pražená a kořenitá.
Honey Oolong – pravý polofermentovaný čaj, med (min. 1,5 %). Do vynikajícího čaje Ti Kuan Yin je přimíchán přírodní med a pak je čaj sušen nad ohněm. Pravidelně svinuté zelené lístky dávají nálevu jemné vůně i chutě lučního medu.
Ti Kuan Yin (Železná bohyně milosrdenství) – slavný představitel polofermentovaných čajů. Velké, hrubé listy%2
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.