4. 7. 2013 - V testu kvality spotřebitelského časopisu dTest neprošlo šest ze 13 hodnocených salámů poličan. Bylo v nich méně čisté svalové bílkoviny, než ukládá vyhláška pro masné výrobky.
Podle vyhlášky pro masné výrobky musí být v salámu poličan nejméně 16 % čisté svalové bílkoviny, do tohoto limitu se však vešlo jen sedm výrobků. Jedná se přitom o klíčový parametr potravinářské vyhlášky. Nižší podíl čisté svalové bílkoviny znamená, že výrobci používají méně kvalitní maso.
V šesti nevyhovujících salámech laboratoř naměřila od 11,89 % do 15,03 % čisté svalové bílkoviny. „Z tohoto hlediska by byl spotřebitel nejvíce poškozen koupí Poličanu krájeného značky Korrekt; pro Globus ČR ho vyrobil STEINEX a.s. Brno. Bylo v něm 11,89 % čisté svalové bílkoviny, tedy o čtvrtinu méně, než je stanoveno vyhláškou,“ uvedl manažer testování dTestu Václav Beneš.
Zajímavým zjištěním bylo, že některé masokombináty vyrobily poličan pro různé odběratele v rozdílné kvalitě. „Výrobce Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí byl autorem celkem šesti poličanů. Přesto mezi nimi našel test významné rozdíly co do množství čisté svalové bílkoviny. Nejméně jí měl Tesco Poličan krájený, který s množstvím 13,66 % nesplnil požadavek vyhlášky. U poličanů z Krahulčí pro další prodejce se naměřené hodnoty lišily, avšak vyhlášku splnily,“ konstatoval Václav Beneš.
Při senzorickém hodnocení neprošel zcela bez výhrad žádný z posuzovaných poličanů. Hodnotitelé často poukazovali na kyselou až štiplavou chuť, k častým závadám patřila i méně příjemná vůně a měkká až mazlavá konzistence výrobku.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.