5. 7. 2013 – Zejména výrazná chuť, krásná barva a snadné pěstování stojí za širokou oblibou rajčat po celém světě. Začala sezóna, kdy dozrávají i v našich klimatických podmínkách, a tak vám web Vše o vaření, stejně jako každý pátek, přináší zajímavé rajčatové recepty.
Nejprve si ale připomeňme, co jsou vlastně zač. Historie pěstování rajčat je na evropském kontinentu relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic pokolumbovskými výpravami.
Zpočátku se rajčata pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu, teprve později se začala používat jako plodová zelenina a bylo vyšlechtěno mnoho odrůd. Největší počet odrůd má červené plody, existují však také odrůdy se žlutými, oranžovými, růžovými, fialovými, zelenými, černými či dokonce bílými plody. Lze dokonce narazit na žíhaná nebo pruhovaná rajčata. Rajčata, která se pěstují pro konzervování a do omáček bývají podlouhlá, oblíbená jsou také mini rajčátka cherry.
Jsou oblíbená nejen kvůli své chuti, ale i jejich výživové hodnotě. Rajčata obsahují vitamíny C, E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek - jsou to například draslík či železo, nebo karoten. Podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům. Chrání srdce a posilují imunitu, mají také antibakteriální účinky a obsahují velké množství antioxidantů, které chrání naše zdraví před působením volných radikálů.
Samotná rostlina rajčete je jednoletá a velmi silně plodící. Pokud ji nezaštipujme, hravě překoná výškou dva metry. Potřebuje velmi světlé a teplé stanoviště, dostatek místa kolem sebe a pravidelnou zálivku i přihnojení.
Díky svému snadnému pěstování ze semen si rajče našlo širokou skupinu pěstitelů z řad zahrádkářů či majitelů zahrad, oblíbené je i pěstovaní rajčat v nádobách na balkonech. Díky své relativní nenáročnosti na pěstování jsou rajčata velmi oblíbeným druhem zeleniny a patří určitě do každé zahrady, zahrádky, nebo do květináče či truhlíku, odkud zralé plody zamíří rovnou do kuchyně.
Tam z nich připravujeme, saláty, polévky, omáčky, zapékáme je, vaříme i dusíme. Pokud jde o konzervaci, k zamražení nejsou příliš vhodná, a tak z nich připravujeme protlaky, leča nebo kečupy. Nejchutnější jsou však
Počet porcí: 3
Ingredience:
Postup přípravy:
Omytá rajčata překrojte napůl a napíchněte na grilovací jehly. Potřete olejem, posypte solí a pepřem. Grilujte přibližně 10 minut. Zbývající olej promíchejte s bazalkou a octem. Hotová grilovaná rajčata tímto olejem potřete a podávejte.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Propláchnutou čočku s pepřem a bobkovým listem dejte vařit do vývaru. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostky. Oloupaný česnek a cibuli nakrájejte. K uvařené čočce přidejte rajčata a česnek. Cibuli orestujte na másle a přidejte do polévky. Povařte 10 minut a podávejte posypané nasekanou petrželkou.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Do hrnce dáme máslo, které zpěníme, do másla vložíme nakrájený česnek na plátky a lehce opečeme. Přidáme konzervu rajčat, zakryjeme a dusíme. Poté nalijeme vývar, přidáme tavený sýr a ještě povaříme. Nakonec vše rozmixujeme a přidáme sůl, pepř a koření. Nakonec můžeme přidat trochu smetany kysané na zjemnění chutě.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.