Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Borůvky modré, fialové, sladké, prostě na všechny způsoby

Borůvky modré, fialové, sladké, prostě na všechny způsoby

10. 7. 2013 – BOROVANY – Ojedinělá gastronomicko-kulturní akce láká na tento víkend návštěvníky na modré bohatství, které se ukrývá v lesích v okolí Borovan u Českých Budějovic – na BORŮVKY.

Tento poklad si místní už několik let nenechávají pro sebe, a tak i letos má v kulturním kalendáři obce své místo stále populárnější Borůvkobraní – borůvkové a folklorní slavnosti. Modrou pusu od nejrůznějších dobrot připravených z borůvek můžete mít o víkendu 13. a 14. července. Bývalý klášter, jeho nádvoří a park, ale i školní jídelna, budou v těchto dnech tonout v modři malých kuliček.

Novinky 9. ročníku

Novinkou letošního ročníku je ukázková borůvková zahrada, kde bylo na podzim 2012 vysázeno 8 odrůd zahradních borůvek a kde návštěvníkům poradí Borůvkový zahradník s jejich pěstováním. Borůvkoví nadšenci si budou moci sazenice také zakoupit. Tato zahrada je přístupná veřejnosti od května do konce září. V Borůvkové zahradě bude v průběhu Borůvkobraní vznikat socha ze dřeva – Borůvka. Další novinkou je výstava výtvarných prací dětí, fotografií a aranžmá borůvek a ručních prací místních žen na téma Borůvkový ráj.

Borůvkové jak si jen vzpomenete – koláče, lívance, kremrole i borůvkové portské víno!

Pro návštěvníky Borůvkobraní bude připravený borůvkový a řemeslný jarmark, borůvkové a staročeské občerstvení. Zakoupíte zde borůvky, džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, borůvkové portské víno – jak jinak než vše z borůvek… Gastronomickými novinkami letošního Borůvkobraní jsou například borůvková pizza, paštika, maso na borůvkách a borůvkový sirup.

Borůvkové pohádky pro děti

Čekají na ně pohádky divadélka Játojsem a loutkového souboru Jiskra, kejklíř Vojta, čtení Borůvkové pohádky, historické kolotoče a borůvkové soutěže a hry v parku. Chuť k borůvkám a soutěžení mohou předvést při soutěži dvojic jedlíků O poklad borůvkového koláče.

Soutěže pro borůvkové bojovníky

Dospělí soutěží v pojídání knedlíků O krále borůvkových knedlíků. Všichni se pak mohou zúčastnit Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za 1 minutu.

Borůvky pomáhají a léčí

Na Borůvkobraní ale nemusíte jen jíst. Můžete načerpat inspiraci pro svou kuchyni, zahradu i dekoraci bytu. V Borůvkovém receptáři kuchař Petr Stupka představí tradiční i netradiční borůvkové dobroty, a to včetně ochutnávky. O léčivých účincích lesních bobulí se přesvědčíte v Borůvkové lékárně.

Kreativní dílny pro umělecké duše

Rádi se originálně krášlíte? Pak právě pro vás je připraven kurz borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či skleněných korálků v prostorách parku.

Jihočeská kultura ukáže své poklady

Nechybí bohatý kulturní program. Sobotní den je věnovaný jihočeskému folklóru, lidové kuchyni, s večerním koncertem GIPSY WAY cikánské kapely Romano stilo z Bratislavy. V neděli se vystřídají nejrůznější žánry zaměřené na všechny věkové kategorie, celou akci zakončí večerní koncert folkové kapely Poutníci.

Pořád je toho málo? Oprašte kola a vydejte se na výlet

Doprovodné akce letošního ročníku nabízejí

  • cyklistický okruh „Na kole okolo Bor(ůvk)ovan“ vyznačený v okolí Borovan (26 km) s razítkovou souztěží a borůvkovou odměnou – mapka zdarma v infocentru
  • slevu 10% ze vstupného v Parku exotických zvířat ve Dvorci a na výstavě Půda plná pohádek na Borovanském mlýně (se vstupenkou z Borůvkobraní)
  • vstupné na celý víkend (náramek): základní 80 Kč, děti 6 - 15 let, osoby se ZTP a senioři nad 70 let 40 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí a max. 3děti) 200 Kč, děti do 6 let zdarma.

Harmonogram Borůvkobraní k zde.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: boruvkobrani.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz