17. 7. 2013 – BRNO – Festival dobrého jídla a pití již běží v plném proudu, ovšem zdaleka nekončí. Nechte se pozvat na akce festivalu Jídlo zblízka, který chce návštěvníkům přiblížit původ surovin, jejich cestu, jejich „životní příběh“.
Jídlo zblízka od 8. do 31. července a na festivalu Jídlo z blízka v Brně se vaří lahůdky z regionálních surovin. Nechybí ani kurzy vaření a degustace vín.
Kdy: 20. 7. od 14 hodin
Kde: U Fidela, Masárova 7, Brno – Líšeň
Přijďte se podívat, jak se vyrábí čerstvý kozí sýr. Předvedou vám to manželé Hrbkovi z Ekofarmy Hvozd u Prostějova.
Ekofarma Hvozd se zabývá chovem ušlechtilých bílých koz, skupinky mléčných krav a chovem masných ovcí. Z kozího mléka vyrábí sýry a další výrobky. Ivan Hrbek je dlouholetým úspěšným „bojovníkem“ proti byrokracii v oblasti výroby na farmách, nenechte si ujít jeho vtipné glosy na adresu byrokratů v Bruselu a Praze.
Přímo v dílně si budete moci sýry z Ekofarmy Hvozd zakoupit. Kapacita 100 míst
Kdy: 20. 7. od 19.00
Kde: U Fidela, Masárova 7, Brno – Líšeň
HISTORIE
Malebná obec Hnanice leží na hranicích s Rakouskem obklopená vinicemi – ty se zde připomínají v písemných pramenech již v roce 1201. Od roku 2003 zde působí vinohradnická firma Vinice Hnanice, která si dala za úkol obnovit v plné slávě tradici hnanického vinohradnictví založenou na terroir zdejších vín.
PŮVOD HROZNŮ
Společnost Vinice Hnanice hospodaří na 140 ha vlastních mladých vinic v tratích Knížecí vrch, Fládnická, U chlupa a U kapličky s odrůdovou skladbou Sauvignon, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Tramín červený, Pálava, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Vedle toho obhospodařuje dalších 124 ha ve Vrbovci a v Jaroslavicích.
TERROIR
Všechny vinice jsou zařazeny do integrované produkce a hnanické dokonce leží v ochranném pásmu Národního parku Podyjí. Díky tomu vyplývají i velmi přísné požadavky na ekologický způsob hospodaření.
Po úspěších na „Chardonay du Mond“ a „AWC Wiena“ se vína z vinařství Vinice-Hnanice výborně umístila také na soutěži „Sélections modiales des vins Canada – International Wine Championship“. Chardonnay 2011 výběr z hroznů získalo zlatou medaili a Pálava 2011 výběr z hroznů oceněná stříbrnou medailí získala v konkurenci bílých vín z celého světa jako jediná cenu VinoFed Award. Kapacita: 100 míst
Kdy: 23. 7. od 19.00
Kde: Pavillon, Jezuitská 6, Brno
Existuje tolik druhů cidru, jako jeho výrobců. Přijďte se seznámit s Cidrem Premier – českým jemně perlivým jablečným vínem – a jeho výrobci z Cidrerie.
Cidrerie vznikla v roce 2010 se zájmem rozvíjet a propagovat přírodní metodu zpracování cidru v Česku. Seznámíte se s jednotlivými fázemi výroby Cidru od sadařství přes výběr směsí jablek, lisování moštu až po následné dlouhé zrání cidru v tancích a dozrávání v lahvích. Cidre Premier není sířený, pasterizovaný, filtrovaný ani sycený.
Na ochutnávce se představí ročník 2012 – suchý, polosuchý a letos i sladký cidre ve variaci tradiční a výběrové směsi jablek. Některé vzorky ještě mladé, stále dozrávající v lahvi. Kapacita: 30 osob
Kdy: 26.7. od 17.00
Kde: Kavárna Dvorek pod Petrovem, Petrov 1, Brno
Šéfkuchař kulinářského studia Divoká vařečka Radim Procházka a jeho kolega Jakub Škaroupka vám představí přípravu steaků. Ochutnat budete moci degustační talíř s přílohou:
Řeznictví Steinhauser vám ukáže, co je například loupaná plec – Top Blade steak, hovězí krk – Neck Fillet steak, hovězí zadní (vrchní šál) – Topside steak, či hovězí zadní – ball tip steak.
Součástí dílny je také degustace vín Stanislava Mádla z Velkých Bílovic.
Dílna proběhne v Kavárně Dvorek pod Petrovem. Kapacita: 30 míst
Kdy: 30. 7. od 19.00
Kde: Pavillon, Jezuitská 6, Brno
Poznejte moravská vína v jejich přirozené podobě
Vína našich předků možná nebyla tak uhlazená a vycizelovaná jako mnoha dnešní. Určitě však byla autentická. A právě onu autenticitu si vepsala do štítu skupina moravských vinařů, které spojuje nejenom stejná regionální příslušnost, ale především snaha o přípravu hodnověrných, rukodělných vín a v neposlední řadě i hlubší zájem o starou vinařskou krajinu, již svými vinohrady dotvářejí.
Seznam vín na degustaci, kterou povede Bogdan Trojak
Změna vzorků vyhrazena. Kapacita: 30 osob
Kdy: 31. 7. od 17.00
Kde: Bohéma, Rooseveltova 7, budova Janáčkova divadla, Brno
Krajem beze stínu nazval kdysi spisovatel Jan Herben kraj na jižních svazích Ždánického lesa. Dnes mu říkáme Hanácké Slovácko či Ždánsko, Kloboucko a Hustopečsko. Všechna tato jména popisují Bohem požehnaný kout Jižní Moravy, kde slunce bez milosti pálí na rozlehlé vinice, ovocné sady i lidská obydlí. Kde lidé dodnes žijí svými tradicemi, kde lidová hudba, zpěv či vlastní kroj nejsou prázdnými pojmy. (Úryvek z knihy Kuchyně Hanáckého Slovácka)
V ceně vstupného 100 Kč/osobu je sklenička uvítacího medailového rosé a beseda u cimbálu s cimbálovou muzikou Šmytec.
Z regionálních Hanáckoslováckých specialit Pohlreichem oceněná kuchyně Bohémy připraví:
Se svými víny přijedou typičtí zástupci tohoto regionu, významní a oceňovaní vinaři Josef Valihrach z Krumvíře, František Mádl z Velkých Bílovic a Jan Stávek z Němčiček. Jejich vína budete moci přechutnávat v průběhu celého večera.
Za příznivého počasí se bude ochutnávka odehrávat na krásné terase restaurace Bohéma s výhledem na park Koliště. Kapacita: 80 míst
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.