24. 7. 2013 – Mají typicky nakyslou chuť, výraznou oranžovou barvu a konzumujeme je nejčastěji jako džem, kompot nebo pálenku. V kuchyni z nich však můžeme vykouzlit i spoustu jiných dobrot, a nemusí jít jen o oblíbené meruňkové knedlíky. A teď jsme to prozradili… Jak jste jistě ihned prokoukli, dnes si řekneme něco o meruňkách - oblíbeném ovoci, které právě začíná dozrávat. Vše o vaření.cz opět přináší zajímavé tipy a výborné meruňkové recepty!
Původem jsou prý z Číny, do Evropy se ovšem dostaly už počátkem našeho letopočtu přes Arménii, nejprve do Itálie a potom přes Slovinsko a Rakousko až do Čech a na Moravu.
Meruňka (Armeniaca), stejně jako např. broskvoň nebo třešeň, patří do rodiny Prunus. Plody jsou peckovice s oranžovými plody, které ve střední Evropě dozrávají uprostřed léta.
U nás jsou pro pěstování meruněk nejlepší podmínky na jižní Moravě, v nadmořské výšce do 250 metrů, musí být ale chráněny před chladným větrem. Nejrozšířenější je odrůda Velkopavlovická. Její plody jsou velké a typické červeným líčkem, jsou šťavnaté, sladké a pecka se lehce oddělí od dužniny. Tato odrůda však citlivá na jarní mrazy a houbové choroby.
Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob.
Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu, peristaltiku střev a snižujících hladinu cholesterolu nabízejí meruňky i další, které zpomalují stárnutí organismu. Mají například dobrý vliv na vlasy, nehty i pokožku, odbourávají tuky, jako velký zdroj kyseliny listové snižují riziko demence. A přitom jsou nízkokalorické!
V cukrařině jsou meruňky oblíbené pro svoji variabilitu. Rozumějí si se sladkým, ale přitahují i naprosté kontrasty. S nakyslými ingrediencemi, jako jsou zakysaná smetana či tvaroh, vytvářejí překvapivě lahodné kombinace. Tzv. těžší chutě, čokoládu, med a karamel, naopak odlehčí svou svěžestí.
Před vypeckováním se doporučuje meruňku lehce poválet v dlani, dužnina se tak snadněji oddělí od pecky. Aby šla dobře stáhnout slupka, musí se meruňky nejprve ponořit do vroucí vody (asi na 10 vteřin), rychle zchladit a teprve pak loupat.
To platí i pro přípravu džemů s kousky čisté dužniny. Slupky se můžete zbavit také pasírováním přes síto, pak je ale nutné počítat s řidší hmotou. Meruňkový kompot lze zase ozvláštnit, když se při zavařování vloží do sklenice netradiční koření společně s citrusy, například hřebíček, badyán a plátek pomeranče, nebo máta s kolečky citrónu.
Meruňky si nejlépe rozumějí se studenou kuchyní, a to hlavně se sýry s bílou či modrou plísní vyšlehanými do sýrových pěn. Se sýry se dobře snášejí také sušené meruňky marinované v alkoholu nebo rozvařené a okořeněné badyánem, tymiánem či rozmarýnem.
Fajnšmekři si je dopřávají v kombinaci s lahůdkovými droby, brzlíkem a kachními játry. V tomto případě se používají obvykle meruňky dušené, ale i karamelizované v cukru a lehce podušené.
Lze je také grilovat s rozmarýnem a podávat třeba s ananasem jako přílohu ke kuřecím steakům. Pečené plody zase pikantně doplní králíka na cibuli i bůček s medovou krustou. Na to vše se dají meruňky použít, jen se člověk nesmí bát zkoušet kromě tradičního i nové pojetí.
Jeden z nejjednodušších receptů na pochoutku z oranžových plodů je vypeckované meruňky jemně nakrájet a smíchat s jogurtem a müsli. U nás se meruňky nejčastěji objevují ve sladkých jídlech a daleko nejpopulárnější jsou v našich končinách meruňkové knedlíky. Připravují se dvojím způsobem z bramborového nebo tvarohového těsta a patří mezi opravdovou klasiku.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Jablka a cibuli nakrájejte, sušené meruňky omyjte vodou. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a dejte do pekáčku. Kolem masa rozložte cibuli, meruňky, jablka a přidejte med. Maso pokapejte olejem a podlijte vínem. Pečte v troubě hodinu nebo až je maso měkké.
Počet porcí: plech
Ingredience:
Postup přípravy:
Máslo promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte vejce a promíchejte. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem a vypracujte těsto. Omyté meruňky nakrájejte na kostičky. Těstem vyložte vymazaný plech. 1/3 těsta odložte. Těsto posypte meruňkami (můžete pocukrovat). Ze zbylého těsta udělejte pruhy na mřížky, položte na meruňky. Pečte 30 – 40 minut.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Kuřecí prsa dejte do misky, osolte, opepřete, posypte kari kořením, přidejte 2 lžíce oleje, promíchejte a nechte 30 minut v chladu. Kuřecí prsa nařízněte tak, aby vznikl plátek, který lehce rukou naklepejte. Meruňky sceďte. Na plátek masa dejte půlky meruněk a posypte strouhaným sýrem. Maso zatočte a sepněte párátky. Na hlubší pánvi rozehřejte olej a máslo, vložte závitky a opečte je ze všech stran. Zbývající meruňky nakrájejte a přidejte k masu, Maso podlijte scezenou meruňkovou šťávou a duste 35-40 minut. Hotové závitky nakrájejte a podávejte s vařenými brambory.
Počet porcí: 2
Ingredience:
Postup přípravy:
Kotlety potřete olejem, posypte solí a japonským kořením a spolu s kukuřicí a meruňkami dejte na gril. Přikryjte a grilujte až je kukuřice a maso měkké. Meruňky vyndejte z grilu dřív, nakrájejte je do mísy, přidejte maliny, citrónovou šťávu, med, špetku soli, špetku hrubě mletého barevného pepře, 1 lžíci sezamového oleje a vše důkladně promíchejte. Rozpuštěné máslo promíchejte se špetkou soli a mletým barevným pepřem. Kotlety podávejte s meruňkami a kukuřici, kterou přelijte připraveným máslem na plátku bílého chleba.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.