9. 8. 2013 - ZLIN – Aktuální údaje Českého statistického úřadu o návštěvnosti jednotlivých regionů ve 2. čtvrtletí letošního roku potvrzují v celostátním měřítku pokles počtu hostů i počtu přenocování. Zlínský kraj v obou sledovaných hodnotách ovšem zaznamenal skvělé výsledky, počet zahraničních návštěvníků vzrostl dokonce o čtvrtinu.
„Jsme jediný kraj, který dlouhodobě drží dynamiku růstu zahraniční klientely,“ hodnotí spokojeně výsledky radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof, do jehož kompetence cestovní ruch spadá.
Statistici sledují počty hostů, kteří na území ČR strávili nejméně jednu noc v hromadném ubytovacím zařízení, a čtvrtletně zveřejňují výsledky návštěvnosti. Ve Zlínském kraji pokračuje růst počtu hostů a dokonce i počtu přenocování. Návštěvnost měřená počtem hostů dosahuje v tomto čtvrtletí hodnoty 138 382 hostů, což je o 7,2 % více ve srovnání s minulým rokem. Ve druhém čtvrtletí se počty přenocování oproti minulému roku zvýšily na 404 385 nocí, což je růst o 1,3 %. Jak již bylo uvedeno, největší růst zaznamenaly počty zahraničních hostů (+ 25,9%) i přenocování zahraničních klientů (+24,9%).
„Společně s Olomouckým krajem jsme v rámci České republiky na špici z pohledu celkového počtu hostů a počtu přenocování. Více než sedmiprocentní růst, to je číslo z oblasti snů,“ zdůraznil L. Kryštof. Jak dodal, turistický region Východní Morava je specifický zvláště v oblasti rostoucího počtu zahraničních klientů. „Tento trend pozorujeme více než rok. V uplynulém čtvrtletí vzrostl počet zahraničních hostů o neuvěřitelných 25,9%,“ radoval se Kryštof.
„Na příznivých číslech se projevují dva základní faktory. Výrazné zvýšení kvality infrastruktury a služeb cestovního ruchu a systematický a cílený marketing,“ komentovala úspěch ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová. „Kraji se vrací důvěra, kterou dal naší centrále v oblasti propagace turistické oblasti Východní Morava. Ukazuje se, že je to jediná správná cesta, “ dodala D. Daňová.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.