Štamgast & Gurmán

UFO na zahrádce

UFO na zahrádce

9. 8. 2013 – Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává. Vše o vaření.cz představuje několik receptů na její zpracování v kuchyni – vyzkoušeli jste už třeba patizonové krokety?

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.

Patizon se z 90 % skládá z vody. Zároveň ale obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety. Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat – jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

Pomáhá

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňuje a regeneruje. Dále napomáhá snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, přiravíte-li si ho za syrova. Na druhou stranu ale nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu. Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné a přitom vynikající! Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.

Tipy na méně známé recepty

Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi 25 minut a na závěr posypeme parmezánem. 

Efektní je také plněný -  patizon vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou, nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi 50 minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít. Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.

Narazili jsme také na recept na patizon ala pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky“ proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme 2 až 3 dny odležet.

Patizony s vepřovým pleckem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Cibule 2 ks
  • Patizonů 500 g
  • Vepřové plece 500 g
  • česneku 2 str
  • Soli, pepře a kurkumy 1 špetka
  • Oleje 1 trocha

Postup přípravy:

Oloupaný patizon nakrájíme na drobné kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dozlatova. Nakrájený česnek na plátky a přidáme ke konci smažení cibule spolu s kávovou lžičkou kurkumy. Vepřové nakrájíme na menší kousky, přidáme na pánvičku a orestujeme. Přidáme patizon, vše zalijeme vodou a dusíme, dokud není maso měkké. Dochutíme solí a pepřem.

 

Smažené patizony s pikantní omáčkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Patizon 800 g
  • Okurky kyselé 2 ks
  • Voda 150 ml
  • Vejce uvařené natvrdo 5 ks
  • Chilli papričky 1 ks
  • Cibule 1 ks
  • Petržel nasekaná 2 lžíce polévkové rovné
  • Ocet 2 lžíce polévkové rovné
  • Česnek 2 stroužky
  • Hladká mouka 100 g
  • Mléko 150 ml
  • Mletá pálivá paprička 1 ks
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Koření 1 lžička kávová rovná
  • Rostlinný olej 4 lžíce polévkové rovné
  • Chilli koření 1 lžička kávová rovná

Postup přípravy:

V prvé řadě si připravíme naši pikantní omáčku. Cibuli nastrouháme na struhadle a v hlubší míse mícháme s nakrájenou chilli papričkou, petrželkou, octem, olejem a vodou. Celý obsah mísy rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a 3 vejce uvařená natvrdo. Znovu mixujeme a dochutíme solí, pepřem a pro silné povahy ještě trochou chilli koření. Omáčku necháme odstát.

Nyní si připravíme těstíčko na patizony. V míse smícháme vejce, mléko, mouku a olej a důkladně promícháme. Těstíčko by mělo být středně husté. Dochutíme ho mletou pálivou paprikou a solí.

Patizony si oloupeme, nakrájíme na plátky, potřeme česnekem a solí, Poté jednotlivé plátky namáčíme do těstíčka a dáváme do fritovacího hrnce smažit na 3 - 5 minut.

Osmažené patizony naservírujeme na talíře a přelijeme pikantní omáčkou. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz