9. 8. 2013 – Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává. Vše o vaření.cz představuje několik receptů na její zpracování v kuchyni – vyzkoušeli jste už třeba patizonové krokety?
Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.
Patizon se z 90 % skládá z vody. Zároveň ale obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety. Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat – jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.
Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňuje a regeneruje. Dále napomáhá snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.
Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, přiravíte-li si ho za syrova. Na druhou stranu ale nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu. Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné a přitom vynikající! Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.
Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi 25 minut a na závěr posypeme parmezánem.
Efektní je také plněný - patizon vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou, nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi 50 minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít. Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.
Narazili jsme také na recept na patizon ala pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky“ proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme 2 až 3 dny odležet.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Oloupaný patizon nakrájíme na drobné kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dozlatova. Nakrájený česnek na plátky a přidáme ke konci smažení cibule spolu s kávovou lžičkou kurkumy. Vepřové nakrájíme na menší kousky, přidáme na pánvičku a orestujeme. Přidáme patizon, vše zalijeme vodou a dusíme, dokud není maso měkké. Dochutíme solí a pepřem.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
V prvé řadě si připravíme naši pikantní omáčku. Cibuli nastrouháme na struhadle a v hlubší míse mícháme s nakrájenou chilli papričkou, petrželkou, octem, olejem a vodou. Celý obsah mísy rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a 3 vejce uvařená natvrdo. Znovu mixujeme a dochutíme solí, pepřem a pro silné povahy ještě trochou chilli koření. Omáčku necháme odstát.
Nyní si připravíme těstíčko na patizony. V míse smícháme vejce, mléko, mouku a olej a důkladně promícháme. Těstíčko by mělo být středně husté. Dochutíme ho mletou pálivou paprikou a solí.
Patizony si oloupeme, nakrájíme na plátky, potřeme česnekem a solí, Poté jednotlivé plátky namáčíme do těstíčka a dáváme do fritovacího hrnce smažit na 3 - 5 minut.
Osmažené patizony naservírujeme na talíře a přelijeme pikantní omáčkou. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.