Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Flamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém stylu

Flamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém stylu

12. 8. 2013 – Praha/Brno/Boskovice/Letovice – Desáté pokračování festivalu španělské kultury Ibérica 2013 představí mezi 13. a 17. srpnem své umělce na koncertech v Praze, Brně, Boskovicích a Letovicích. Taneční, filmový i gastronomický zážitek je zaručen!

Oslňující španělská hudba oslaví 10. výročí

Oslava desátého výročí festivalu proběhne za přítomnosti opravdových flamenkových legend - dlouholetého klíčového spoluhráče Paca de Lucíi, flétnisty a saxofonisty Jorge Parda, a kytarového virtuóza par excellence Gerarda Núñeze ve společnosti fenomenální tanečnice Carmen Cortés. Jorge Pardo, čerstvě ověnčen prestižní cenou francouzské akademie „hudebník roku“, přiveze na Ibéricu svůj nejnovější projekt Huellas. Pardo je zásadní postavou žánru flamenco-jazz a jeho virtuozita a schopnost mísit různé hudební styly (především právě flamenco s jazzem) jej přivedly do společnosti nejvyhledávanějších umělců současné scény. Patří mezi ně Chick Corea, Camarón de la Isla či už zmíněný Paco de Lucía. Jorge Parda doprovodí legendární Josemi Carmona na flamenkovou kytaru a Bandolero na perkuse.

Výjimečný kytarista Gerardo Núñez a jedna z nejzásadnějších tanečnic současného Španělska Carmen Cortés uhranuli flamenkové fanoušky už při prvním vystoupení v ČR na Ibérice 2006, o němž dodnes kolují legendy. „Tentokrát k nám Gerardo zavítá posílen o rytmický tandem, ve kterém mu budou virtuózními sekundanty kontrabasista Pablo Martín a perkusionista El Cepillo,“ upřesňuje dramaturg festivalu Petr Vít. Přítomnost flamenkového páru Carmen Cortés - Gerardo Núñez na závěrečném galakoncertě v Boskovicích je vyvrcholením úspěšné desetileté mise pořadatelů festivalu Ibérica na poli flamenka a španělské kultury v Česku vůbec.

Bohatý doprovodný program okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou španělské výtvarnice Carmen Cólogan, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo večerními fiestami. Milovníky módy čeká flamenkový bazar v Zámeckém skleníku, zájemce o zdokonalení se ve španělštině zase intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, organizovaný španělskou kulturní asociací SPAINART.

Nezapomenutelné aroma španělské sherry i delikatesní vína

Jihošpanělské Jerez de la Frontera je město, kde se nejen rodí nejlepší flamencoví umělci, ale také nezapomenutelná chuť a aroma španělského sherry (jerez ve španělštině).

V sobotu 17. srpna si milovníci španělské kuchyně nesmí od 17.30 hod. nechat ujít ochutnávky španělských vín a specialit v prostorách Zámku Boskovice.

Závěrečná festivalová afterparty bude perfektním zakončením horkokrevného festivalu plného energie. Na afterparty nebudou samozřejmě chybět ochutnávky španělských vín a specialit.

Jedinečná atmosféra

Brány festivalu, jehož umělecká hodnota je díky všem umělcům vystupujícím na festivalu velmi vysoká, jsou otevřené všem zájemcům o španělskou kulturu. Každý z ročníků je něčím výjimečný a zcela neopakovatelný. Atmosféra slunného léta v kombinaci s horkokrevnou hudbou a tancem však prostupuje napříč všemi ročníky festivalu a Ibérica se stává prostorem pro stále nová setkání, propojování odlišností kultur a tradic.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: iberica.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz