17. 8. 2013 - Pivovary Zubr a Litovel připravily pro milovníky pivního moku a jeho historie originální výstavu, která dává nahlédnout do tajů a počátků pivovarnictví v regionu.
„Výstava pivovarnictví na střední Moravě“, jak zní celý název této akce, bude probíhat od 16. srpna do 6. září 2013 v prostorách obchodního centra Olympia Olomouc.
dNávštěvníci budou moci shlédnout historické fotografie pivovarů a původní pivovarnické nástroje, dozvědět se více o jejich vzniku a dlouhé historii, ale také o procesu tradičního vaření piva, jeho konzumaci či surovinách. Počátky pivovarnictví v Přerově i Litovli sahají až do 13. století, kdy bylo oběma městům uděleno právo vařit pivo, proto výstava nabídne bohatý obsah a mnohé zajímavosti.
„Nejcennějším artefaktem výstavy je bezpochyby unikátní listina výslovně potvrzující právo vařit pivo v Přerově sepsaná Janem z Pernštejna v roce 1541, kterou si budou moci návštěvníci prohlédnout,“ prozradil ředitel přerovského pivovaru Tomáš Pluháček.
Rozvoj přerovského pivovarnictví je spjat už s otcem Jana, Vilémem z Pernštejna, který dal ve městě v roce 1480 postavit panský pivovar. Rodovým erbem pánů z Pernštejna byla černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, kterou od té doby nese ve znaku nejen město Přerov, ale také po více než 140 let i přerovský pivovar.
Výstava je jednou z doprovodných akcí oslav obchodního centra Olympia Olomouc, které slaví své deváté narozeniny. Během hlavního narozeninového programu, který bude probíhat v sobotu 24. srpna 2013, nebude samozřejmě kromě piva „ve vitrínách“ chybět ani pivo točené, a jaké jiné než právě přerovské a litovelské.
„Výstava je narozeninovou oslavou také pro pivovar Litovel. Letos je tomu 120 let, co litovelští pivovarníci uvařili první várku zlatého moku. Pivovarnickou tradici zajímavě připomenou staré pivovarnické nástroje a zařízení, které se do Olympie přestěhují z muzejní expozice pivovaru Litovel,“ vyjadřuje Lumír Hyneček, ředitel pivovaru.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.