19. 8. 2013 - KROMĚŘÍŽ - Dožínky Zlínského kraje a Mezinárodní festival dožínkových tradic bude hostit v pátek 23. a v sobotu 24. srpna Kroměříž. Letošní program nabídne výrazně více zahraničních i domácích souborů, účast jich potvrdilo dvacet.
Celkem se na akci představí šest stovek krojovaných účastníků. „Dvoudenní program přinese zábavu pro všechny věkové skupiny,“ ujistil Jiří Králík, ředitel pořádajícího Domu kultury.
Průběh Dožínek nabídne velký průvod krojovaných, slavnostní zahájení a předání dožínkového věnce hospodáři, vyhlášení cen Regionální potravina a přehlídku folklórních souborů z celého Zlínského kraje. Nedílnou součástí bude i bohatý Dožínkový jarmark.
V roce 2012 byla zahájena tradice Slavnosti chleba, která nabízí návštěvníkům přehlídku pekařského umění. „V loňském roce jsme ochutnali 18 chlebů a diváci pak dali hlasy třem nejlepším. V letošním roce očekáváme minimálně stejnou účast a přehlídku doplníme o ukázku vaření piva a workshop indonéského batiku. Novinkou bude také odborná porota, která kromě divácké ceny udělí i cenu odborné poroty. Akce proběhne opět na nádvoří Arcibiskupského zámku a bude doplněna vystoupením folklórních souborů domácích, ale i zahraničních,“ prozradil Jiří Králík.
Dožínky se slaví se od nepaměti ve všech zemědělských zemích a měly výrazný náboženský a lidový charakter. Oslava úrody byla spojena s mnoha rituály, ale i lidovou veselicí. Nesměla u nich chybět muzika, dobrá nálada a bohatě prostřený stůl. Velmi starým zvykem, který patřil k obžínkové veselici, bývalo stínání hlavy živému beránku, jako škůdci mladého osení. Tento brutální zvyk byl úřady zakazován, až docela vymizel.¨
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.