Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Radost ze života v čajovém sáčku

Radost ze života v čajovém sáčku

19. 8. 2013 – ČEJKOVICE – První zářijovou a zároveň poslední prázdninovou neděli 1. září v 11 hodin zahájí v moderním areálu na kopci nad historickými Templářskými sklepy „Čejkovické bylinkové slavnosti“. SONNENTOR otevře své sluneční brány všem zájemcům o zhlédnutí procesu výroby čajového sáčku od výkupu bylinek přes zpracování až po jejich balení.

V pořadí již 4. ročník se ponese ve znamení sv. Hildegardy a slavnostního otevření nově vybudované přírodní zahradyBylinkové zahrady sv. Hildegardy, která do budoucna bude zajímavým obohacením zážitkové exkurze do výroby čajů - Bylinkový ráj.


Všudypřítomná dobrá nálada, příjemné prostředí, milí lidé, báječné bioprodukty a zajímavý program pro děti i dospělé, přilákaly na Čejkovické bylinkové slavnosti v roce 2012 více než 8000 návštěvníků.

Součástí letošního bohatého programu budou:

PROHLÍDKA ZPRACOVATELSKÝCH A VÝROBNÍCH PROSTOR

Každý návštěvník Čejkovických bylinkových slavností bude mít možnost zdarma navštívit a prohlédnout si obě dvě haly SONNENTOR. Při příchodu na kopec nad Čejkovicemi je to hala MLATY (po levé straně) pro výkup, uskladnění a zpracování bylinek (viz. také plánek slavností). Zde, v průběhu slavností, začínají komentované prohlídky s jedním ze zaměstnanců SONNENTOR. Pod cestou po které se vchází do areálu SONNENTOR se nachází spojující tunel mezi halou MLATY a halou AKROPOLIS po vaší pravici. Prohlídky povedou právě tímto tunelem, kde se nachází stálá expozice fotografií. Zde lze v průběhu slavností shlédnout fotoexpozici z nedávné cesty našich kolegů za pěstiteli kurkumy, kardamonu a kávy do středoamerické Nikaragui (příběh a fotoreportáž na pokračování naleznete také zde. Ve výrobní hale AKROPOLIS bude návštěvník svědkem samotné výroby čajového sáčku. Návštěvník bude procházet v bezprostřední blízkosti strojů, které budou pro tuto příležitost v provozu.

PROHLÍDKA PRODEJNY SONNENTOR A MOŽNOST NÁKUPU

Více než 650 výrobků SONNENTOR lze zakoupit v podnikové prodejně. Produkty jako čajová Dobrá nálada, Děkuji, Anděl strážný a podobně patří mezi nejstarší produkty společnosti a opravdové evergreeny. Právě v sedmibylinné čajové směsi Dobrá nálada se snoubí největší část historie s tradicí, ruční prací, láskou, řemeslem, poctivostí, radostí a dalšími hodnotami, které SONNENTOR vyznává. Dobrá nálada v sypané formě, stejně jako celá řada dalších sypaných čajů, je produktem, který se od pěstování bylinek, sklizně a sušení balí na statcích našich sedláků. Technicky náročné zpracování a výroba porcovaných čajů je prováděna strojově v čejkovickém areálu SONNENTOR.

MINI BIO-JARMARK

Na mini bio-jarmarku se objeví nejrůznější produkty od pečiva přes fresh drinky, bio palačinky a čerstvé jablečné mošty až po mýdla, krémy z konopí, kosmetiku nebo šperky z bylinek a květinek.

Výrobci, kteří se představí na bio-jarmarku: Country Life s.r.o, PRO-BIO, Nano Energies, Moštárna Hostětín, Bylinková zahrada Valtice, Cannaderm, Tierra Verde s.r.o., Šperky Aluška, Veronica, Templářské sklepy Čejkovice, Brána k dětem

OCHUTNÁVKY

Opět je pro návštěvníky připravena široká ochutnávka produktů SONNENTOR. Můžete se těšit na nové čaje z řady sv. Hildegardy. Čaj s názvem Svobodná mysl vás osvobodí od každodenních starostí a čaj Pohlazení duše bude pro vás opravdovým pohlazením. Děti se můžou těšit na čaj Klauni s červenými nosy a Raráškovo kakao. Také máme pro vás připravený bylinný čaj Lehčí než pírko. Nenechte si ujít ani oblíbenouochutnávku směsí květů a koření. Milovníci kávy a ovocných šťáv si také přijdou na své v naší sluneční kavárně.

TRADIČNÍ ŘEMESLA

Hhrnčíř Kuna a jeho hrnčířská dílna pro děti i dospělé

Přijďte si na hrnčířském kruhu vyrobit svůj vlastní hrneček. Není se čeho bát, hrnčíř Kuna bude na blízku a v případě potřeby vám poradí. Než se všechny hrnečky správně vypálí, nějakou dobu to potrvá. Počítejte s několika týdny a o době dodání se informujte přímo u hrnčíře Kuny.

Ruční stlůkání másla

Tetičky z Ježova zachovaly prastaré řemeslo stloukání másla. V dobových kostýmech a krojích vám ukáží celý proces tzv. stlůkání. Samotný výrobek budete mít možnost ochutnat v podobě čerstvého krajíce biochleba od Country Life, biomásla z biosmetany od našeho sedláka pana Podstávka (čerstvého držitele Bartákova hrnce za nejlepšího biozemědělce roku) a ochuceného skvělou SONNENTOR Dobrou náladou.

Dílna pro děti a dospělé paní drátenice

Dalším tradičním řemeslem je drátenictví. Drátenice paní Červinková přijede s celou svoji dílnou. Děti si sami budou moci z drátů připravit různé bylinky a kvítka.

Tradiční pečení pizzy v pojízdné pekárně

Honza vám upeče tu nejlepší pizzu za použití biosurovin od SONNENTORu

ODBORNÉ PŘEDNÁŠKY

  • Brána k dětemLucie Harnošová v roce 2006 čekala svoji první dcerku. V té době byla nabídka ekologických potřeb pro miminka velmi omezená, a tak hledala inspiraci v zahraničí. Po porodu vyzkoušela moderní látkové pleny v praxi, nosila v šátku a praktikovala kontaktní rodičovství a bezplenkovou komunikační metodu. Lucie se s vámi ráda, během přednášky a také na samotném stánku, podělí o všechny tyto informace. Lucie sobou na slavnosti přiveze také široký sortimentem přírodních a ekologických potřeb pro miminka a děti, který zde bude k zakoupení.
  • Setkání se sedláky – pěstitelé, se kterými firma spolupracuje mnohdy více než 20 let, přijali pozvání ke krátkému povídání s návštěvníky Čejkovických bylinkových slavností. Pokud jsou mezi vámi zájemci o ekologické pěstování bylinek, pokud máte jenom malou zahrádku před domkem nebo pěstujete bylinky v kvetinaci na balkóne, bude pro vás toto setkání jistě přínosné.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘEDNÁŠKY A SETKÁNÍ

  • Paní Margit – Margit Slimáková je odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.
  • Sdružení Tereza – Členové sdružení vás seznámí s vizí společnosti a aktivitami zaměřenými na rozvoj kladného vztahu dětí k přírodě, životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji.
  • Ekologický institut Veronica – Ekologický institut Veronica je profesionální pracoviště Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. Svou expertní a vzdělávací činností poskytuje interpretaci odborných environmentálních témat. Působí v Brně a v Hostětíně, zabývá se jak městským, tak venkovským prostředím. Aktivity rozvíjí v širokém záběru od místního detailu po mezinárodní souvislosti „z Hostětína po Evropu“. Na stánku institutu budete mít možnost načerpat informace, které vás zajímají.

PRO DĚTI

Zvláště pro děti bude společně s Bárou Seidlovou a děvčaty Zbytovskými připravené veselé divadelní představení. Přijedou zmínění hrnčíř Kuna, tetičky od Kyjova předvedou ruční výrobu másla a paní drátenice ukáže dětem v její drátenické škole, jak se vyrábějí bylinky a květy z drátků. Na přilehlé louce mohou děti vyzkoušet lukostřelbu a jízdu na ponících. A zatímco se děti zúčastní přírodně naučné stezky vedené místním sdružením Brontosaurus, rodiče mohou z deky na louce nebo přilehlé sluneční čajovny a kavárny přihlížet, odpočívat anebo se dozvědět od zaměstnanců společnosti o férových projektech SONNENTORU po celém světě.

A DALŠÍ..

Fotovýstava z nedávné cesty do Nikaragui v prostorách nového spojujícího tunelu mezi dvěma výrobními halami návštěvníky doslova vtáhne na horské kávové plantáže a špičkový český barista Michal Křižka vám v rámci kávové baristické show připraví pravou nikaraguiskou kávu arabica Vídeňské pokušení, pocházející přímo od našich pěstitelů. Všudypřítomná vůně máty, meduňky, citronové trávy nebo kardamomu společně s tradiční Varmužovou cimbálovou muzikou a vystoupením místního folklorního souboru Kordulka dokreslí pohodovou přátelskou nedělní odpolední atmosféru.

Občerstvení zajistí Rebio - provozovatel vegetariánských biorestaurací v Brně. S šéfkuchařem Rebia Vlastíkem Kerblem si zagrilujete a přímo na místě budete mít možnost sledovat jeho show. Zjistíte, jak je snadné v běžné domácnosti vegetariánské biopokrmy připravit. O blahodáronosti zdravého životního stylu na kvalitu našich životů si s vámi popovídá dnes již ikona ČR v této branži - paní Margit.

Pro ty, kteří před čajem a sirupy SONNENTOR, jabléčnými mošty z Hostětína a biovínem od Templářských rytířů upřednostní zlatý mok, bude přichystáno SBB pivo, tedy Sluneční bzenecké bylinkové pivo s využitím biosurovin ze SONNENTORU.

O občerstvení se již tradičně postará restaurace zdravého životního stylu Rebio z Brna, která připraví skvělý oběd.

Jednou za čas, ale jistě neuškodí ani super pizza. Honza Albrecht, který svůj dosavadní život zasvětil top gastronomii, u nás odstartuje unikátní projekt street food v ČR. Z korby svého Dodge a za použití těch nejvybranějších surovin, vám v mobilní peci na dřevo upeče tu nejlepší pizzu pod SONNENTOR sluncem. "Samozřejmě je to šance i pro mladé lidi, kteří chtějí neco dokázat a nemají peníze na otevření restaurace. Pro ty je street food. Je to životní styl! Můj truck je první vlašťovka. Ukazuje cestu", tolik Honza.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: sonnentor.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz