Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Navštivte vinné sklípky a vyhrajte!

Navštivte vinné sklípky a vyhrajte!

28. 8. 2013 - Soutěžte o hodnotné ceny! Navštivte pět výstav o sklepních uličkách jižní Moravy ve vinařských obcích Nový Šaldorf, Pavlov, Bořetice, Prušánky, Znojmo a vyhrajte!

Zveme vás k návštěvě vinařských sklepních uliček a jejich příběhů. Můžete v nich prožít vlastní příběh, pokud se zúčastníte soutěže o dárky a tři pobyty ve vinařských oblastech. Co je tedy nutné udělat proto, abyste vyhráli? Navštívit vinařský kraj a prohlédnout si pět výstav a nasbírat do pamětní knížky, kterou obdržíte na výstavách, razítka. V příjemném prostředí vinných sklípků se nechat naladit historií výroby lahodného moku a příběhy, které sklepní uličky vyprávějí. Sto nejrychlejších návštěvníků s razítky bude odměněno v  Turistickém informačním centru Jižní Moravy na Radnické ulici v Brně skleničkou - koštovačkou na ručně tkaném závěsu. Z nich se následně vylosují tři výherci, kteří navíc obdrží hlavní ceny.

Výstavy ve sklepních uličkách

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava připravila pro návštěvníky tzv. TOP sklepních uliček v Novém Šaldorfu, v Pavlově, Bořeticích a Prušánkách výstavní expozice přímo v autentických sklepních prostorech. Nejobsáhlejší výstava je ke zhlédnutí v prostorách Louckého kláštera ve Znojmě.

O nechorských sklepech a búdách

Návštěvník se zde seznámí s největší vinohradnickou a vinařskou obcí Podluží  a především se zcela svébytným urbanistickým útvarem tj. s areálem vinných sklepů v části obce zvané Nechory. Ve vinařské expozici má návštěvník možnost dozvědět se o zvycích, které provázely život a práci ve vinohradu, zjistí, co bylo "zarážání hory" nebo kdo to je "hotař".

Svobodná republika  Kravihorských vinařů

Recesistické akce  spojené s fungováním "Svobodné spolkové republiky Kraví hora" udělaly z malé vesnice na Hustopečsku pojem. Nikde jinde na Moravě v souvislosti s vínem totiž nenarazíte na  pasovou povinnost při překračování hranic vinařského okrsku, nutná razítka a o ústavě republiky či hymně nemluvě.

Jak se víno dělá

V malebné vinařské vesničce pod Pálavskými kopci návštěvníka upoutá především architektura nadsklepí. V rámci expozice v Pavlově se navíc seznámí se sklepním hospodářstvím tj. s tím, co se s vínem děje ve sklepě. Zjistí, kdo byli a kde žili habáni i jak stará je odrůda Aurelius či Pálava.

O víně a písku z Modrých sklepů

V těsné návaznosti na staré královské město Znojmo se prostírá obec Nový Šaldorf - Sedlešovice s areálem vinných sklepů nazvaných Modré sklepy. Od ostatních vinařských areálů je odlišuje technika jejich zbudování, tj. vyhloubení v pískovci. Kopáním v měkkém písku vznikly rozlehlé sklepy, jejichž stěny lákaly místní neprofesionální adepty výtvarného umění k realizaci cyklů obrazů čerpajících jak z historie, tak i z každodenního života.

Sklepní uličky vyprávějí příběhy

Expozice v prostorách Louckého kláštera ve Znojmě představuje historii pěstování vína na jižní Moravě i Weinviertelu s důrazem na jednotlivé podoblasti a funkci sklepních uliček. Jednotlivé oblasti prezentují právě TOP uličky, nebude chybět i část věnována tématu víno a zdraví. Výstava bude pokračovat v roce 2014 v Brně.

Soutěž trvá do 31. října 2013

Více informací najdete na www.sklepni-ulicky.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz