Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Česnek je zázrak

Česnek je zázrak

30. 8. 2013 – O málokteré zelenině se to dá prohlásit, je-li vůbec jiná taková. A proč? Když pomineme, že je široce oblíbený pro svou chuť, pomáhá snad na všechny tělesné neduhy. Pojďme si tedy představit recepty, ve kterých hraje prim, protože nám bezpečně zajistí ocelové zdraví.

Nejprve si však povězme, co je česnek vlastně zač. Patří do čeledi liliovitých, kterých je na světě asi 500 druhů, a společně s cibulí je snad nejvíce využívanou rostlinou v kuchyních celého světa.

Za jeho pravlast je většinou považována jižní Sibiř, odkud se česnek rozšířil nejprve do Přední Asie, později do Egypta, a nakonec i do Evropy. Dnes je pěstován ve všech částech světa a přizpůsobil se místním podmínkám - v jižních, teplých krajích má jemnější chuť a je šťavnatější, kdežto v chladných severních pásmech je tužší a ostrý, takže se používá spíše jako kořenná bylina než zelenina.

Česnek používali k prevenci a léčení staří Egypťané, chválil jej Homér, Aristoteles a mnoho dalších. V arabských zemích byly nalezeny pět tisíc let starénápisy psané klínovým písmem, které doporučují tuto rostlinu jako kořenidlo při vaření.

Čínský versus český + medvědí

Přestože se u nás česneku daří, většina z nás možná nevědomky kupuje česnek vypěstovaný v Číně. Tento česnek snad není nijak závadný, pouze je přizpůsoben tomu, aby vydržel dlouhé cesty do nejrůznějších zemí světa, aby se nezkazil nebo rychleji neotloukl.

Dva hlavní rozdíly mezi čínským a českým česnekem spočívají ve velikosti a chuti. Česnek vypěstovaný našimi zemědělci bývá zpravidla menší, ale má výraznější a ostřejší chuť. Takže ho do jídla stačí dát podstatně méně. V obchodě běžně dostaneme ke koupi česnek setý, jehož odrůdy je možné rozeznat podle barvy slupky (bílá, fialová, růžová), a mnozí si ho pěstují sami na zahrádce.

Divokou formu česneku můžeme nalézt v přírodě ve vlhkých hájích a listnatých lesích. Jde o česnek medvědí. Jeho listy jsou velmi podobné listům konvalinky (která je mimochodem jedovatá), objevuje se však o měsíc dříve a poznáme ho bezpečně podle pronikavého česnekového aroma. Kvete bílými jemnými kvítky a nesbírá se jeho cibulka, nýbrž jen listy a stvoly. Je velmi oblíbenou pochoutkou zvířat, a jak naznačuje jeho název, chutná také medvědům. Pokud se přidává do krmení domácím zvířatům, přenáší se jeho aroma do mléka a masa.

Drobně nakrájenými listy česneku medvědího můžeme posypat chléb s máslem, vařené brambory, okořenit polévku, pomazánku, špenát či obohatit salát. Obsahuje všechny látky jako česnek setý, ale jeho účinky jsou mnohem silnější. Sušením listy ztrácejí léčivé účinky, proto je nejlepší využít čerstvou rostlinu, případně si z ní pro použití v pozdějších obdobích roku vyrobit léčivou tinkturu. Ta si potom původní sílu uchovává.

Obecně byl jakýkoli česnek také odjakživa považován za magickou rostlinu, která má kouzelnou moc a dokáže ochránit před veškerým zlem.

Česnek na talíři?

Česnek se často používá v italské kuchyni, i když ho na talíři nikdo nikdy neviděl. Česnek se používá pouze na ovonění a to tak, že ho opečete na pánvi s olivovým olejem. Aromatizovaný olej potom můžete použít třeba na špagety. Když  však česnek v celku nebo jeho plátky opékáte na pánvi, nenechávejte ho tam moc dlouho, jinak bude hořký.

Pokud česnek pouze nakrájíte na plátky a přidáte do jídla, jeho chuť není tak agresivní, jako když ho promáčknete lisem na česnek. Šéfkuchaři jej zpravidla nejprve nadrtí nožem a sledně ho ještě pokrájejí, aby dosáhli optimální intenzity aroma. Ta je však u každého různá, takže záleží jen na vašich chuťových pohárcích, kolik českekového aroma jim nejlépe vyhovuje.

Zkuste také česnek pečný - nemusíte se bát jeho chuti, protože ta je velice jemná a vzdáleně připomíná ořechy. Palice česneku rozkrojte napůl, zakapte olivovým olejem a nechte péct do měkka. Upečený česnek lze snadno vyloupat, skvělý je například jako pasta přidaná do bramborové kaše.

Zpracovat můžete také nadzemní část česneku, tedy oddenek. Po omytí se hodí do salátů nebo na chleba se sýremči s máslem.

Pro dokonalé zdraví

První vědecké zkoumání účinků česneku proběhlo koncem sedmnáctého století. Dnes se hovoří o více než dvou stech různých substancích, které z něj činí skutečný léčebný prostředek. Obsahuje například sirné sloučeniny (nejúčinnější je allicin, který má antibakteriální účinky a snižuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku), vitamíny A, B, C, E, minerály, stopové prvky, enzymy, aminokyseliny, mastné kyseliny a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Díky nim má česnek, mimo jiné:

– silné protizánětlivé účinky
– chrání kardiovaskulární systém a snižuje riziko rakoviny 
– působí příznivě při artróze a revmatismu, zmírňuje plicní a zažívací infekce
– zvyšuje tělesnou imunitu a přispívá k odstraňování toxinů a rakovinotvorných látek z těla pocením
– úspěšně z těla vypuzuje střevní parazity
– hubí mikroorganismy
– má příznivý vliv na mozkovou činnost
– přispívá k lepšímu hojení ran
– pomáhá léčit akné a odstranit bradavice a kuří oka

Velkou předností česneku je, že u něj nebyly nalezeny téměř žádné nežádoucí účinky. Pokud po něm lidé někdy trpí zažívacími potížemi, je to spíše z důvodu konzumace středních zelených výhonků, a ne kvůli požitému množství česneku. Může se také objevit pálení žáhy u osob s citlivým žlučníkem, případně kožní vyrážka u lidí na česnek alergických. Stále však platí, že je česnek lehce dostupný, levný, má okamžitý účinek a nejsilnější je v oblasti prevence.

Krevety s česnekem

Počet porcí: 2

Ingredience:

  • Česnek 12 stroužek
  • Rostlinný olej 2 lžíce polévková rovná
  • Máslo 4 lžíce polévková rovná
  • Sůl 4 špetka
  • Citronová šťáva 4 lžíce polévková rovná
  • Cibule červená 1 ks
  • Krevety 15 ks
  • Hrubě nadrcený pepř 2 lžíce
  • čerstvý koriandr 3 snítky

Postup přípravy:

Na oleji s máslem orestujte nakrájený česnek spolu s pepřem. Přidejte očištěné krevety a osolte je. Přikryjte poklicí a pečte 2-3 minuty na mírném ohni. Pak krevety odkryjte a pokapejte je citrónovou šťávou. Hned podávejte posypané nakrájeným koriandrem a na plátky nakrájenou cibulí.

Česneková pečeně s bramborovými lupínky

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Česnek 1 hlávka
  • Sůl 5 špetka
  • Oregano sušené 2 lžíce polévková rovná
  • Rozmarýn sušený 2 lžička kávová rovná
  • Řepkový olej 150 ml
  • Vepřové maso,nejlépe prorostlejší plec 1 200 g
  • Barevný pepř,roztlučený v hmoždíři 4 špetky
  • Velké brambory 3 ks
  • Ledový salát 8 listů
  • Sýr niva 100 g
  • Orestovaná anglická slanina 150 g
  • Na velké nudličky nastrouhaný sýr mozzarella 120 g
  • česnekový dresink 3 lžíce

Postup přípravy:

Prolisovaný česnek dejte do mísy, přidejte 2 špetky soli, 2 špetky pepře, 4 lžíce oleje a sušené oregáno s rozmarýnem. Směs promíchejte. Do masa udělejte ostrým nožem několik zářezů, které vyplňte česnekovou směsí. Maso vložte do pekáčku, posypte ho solí, podlijte malým množstvím vody a v troubě vyhřáté na 190°C pečte přibližně 2 hodiny. Oloupané brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, které namočte na 10 minut do studené vody. Osušené brambory smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Opečené brambory nechte okapat na papírovém ubrousku. Salátové listy překrojte na menší kousky, posypte mozzarellou, na kostičky nakrájenou orestovanou slaninou, rozdrobenou nivou a přelijte dresinkem. Maso podávejte se salátem a bramborovými lupínky.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz