3. 9. 2013 - V testu kvality jahodových jogurtů spotřebitelského časopisu dTest se ukázalo, že pouze tři ze 17 testovaných výrobků se obešly bez přídavku umělých aromat a barviv.
Obsah ovoce v jahodovém jogurtu není stanoven žádnou vyhláškou, skutečně použité množství jahod se proto může u jednotlivých jogurtů významně lišit. K dosažení jahodové chuti, vůně či barvy si pak velká většina výrobců pomáhá syntetickými složkami. Ze 17 testovaných jahodových jogurtů jich 14 obsahovalo umělou příchuť. Kromě toho v nich byla i barviva, například často používané barvivo E 120, označované také jako košenila, karmín, nebo kyselina karmínová, které bývá spojováno s hyperaktivitou dětí.
„Pokud je v jogurtu dostatek ovocné složky, nemusí si vypomáhat aromaty, barvivem, škrobem či želatinou, proto doporučujeme těmto položkám na obalu věnovat pozornost,“ vysvětluje Ondřej Jánoška z redakce časopisu dTest. Je ovšem pravda, že na etiketu se nemůžeme vždy spolehnout. „Výrobci na etiketách často slibují více ovoce, než pak v jogurtu skutečně je. Lákají například také na označení „živý jogurt“ či „živé kultury“, což je rovněž poměrně zavádějící - požadované množství ušlechtilých živých bakterií mléčného kysání totiž musí obsahovat každý výrobek označovaný jako jogurt,“ dodává Ondřej Jánoška.
Vítězem testu se stal jahodový jogurt Billa Naše bio, který obsahoval zdaleka nejvíce jahod, a obešel se zcela bez umělých barviv či aromat. V senzorickém (smyslovém) testu překvapivě hodnotitelům více chutnaly jogurty dochucované uměle. Dobrou zprávou ale je, že nejlépe v tomto hodnocení dopadl jogurt AGRO-LA Jihočeský jogurt
z Jindřichova Hradce, který nejen neobsahoval žádné chemické náhražky, ale navíc se co do množství jahod umístil na čtvrtém místě ze všech testovaných vzorků.
Pouze s přírodními složkami si vystačil již jen jeden z testovaných výrobků - Bio selský jogurt Hollandia, ten však nezabodoval v senzorické části testu.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.