Štamgast & Gurmán

Jak správně skladovat víno

Jak správně skladovat víno

6. 9. 2013 - PRAHA - V dnešním světě existuje nepřeberná škála různých druhů vín. Liší se typem, složením odrůd, technologickým postupem výroby, úrovní kvality i účelem, proč byla vyrobena. Některá vína jsou přímo vyrobena k okamžité spotřebě, jiná jsou vyrobena záměrně tak, aby své dokonalosti dosáhla až po čase zrání. Může to být přímo v sudech nebo v láhvích ve sklepích vinařství či v soukromém sklepě k radosti majitele. Základní informace o skladování vína vám prozradí odborník Filip Jantač z Global Wines.

Proč vůbec skladovat víno

Nejprve se zamysleme nad tím, proč skladujeme víno. Odpověď bývá často prostá: Nejčastěji je to proto, že chceme mít zásobu pro každou příležitost. Správný výběr vína je totiž celkem věda. Ke každé události se hodí jiné víno. Jiné otevřete k lehké večeři s rybou, jiné při vydatné večeři s červeným masem. Také zvolíte jistě jinou lahev při rodinné sešlosti či při návštěvě šéfa, který je milovníkem vína.

Konzumace vína rozhodně není monotónní záležitost, proto pokud máte víno rádi a chcete si jej řádně vychutnat ve všech jeho vůních a barvách, je na čase naučit se ho správně skladovat.

Jaká vína jsou vhodná ke skladování

Ke skladování se nehodí každé víno. Je třeba rozlišovat mezi víny běžnými a lacinějšími, tedy tzv. stolními, která bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo naopak velmi nízkou kyselinou. Taková vína se ke skladování nehodí. Vzhledem k tomu, že skladování vína není tak docela zadarmo, je dobré se nad výběrem lahví ke skladování trochu více zamyslet. Obecně platí, že nejvhodnější ke skladování jsou „vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Kde a v jakých podmínkách vína skladovat

Ve chvíli, kdy máme vybraná vhodná vína k archivaci, přichází na řadu otázka, kde je skladovat. Ideální je skladovat vína ve speciálním sklepě, v němž by se podmínky měly blížit podmínkám ideálním. „Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přichází na řadu speciální chladící vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je pak možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí.

Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

 

Přehled správné teploty vín

  • Druh vína - Doporučená teplota
  • Sekty, šumivá, Champagne - 6 – 9°C
  • Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká - 9 – 11°C
  • Mladá červená, lehká a ovocná - 10 – 12°C
  • Velká, silná bílá vína - 10 – 12°C
  • Elegantní červená - 12 – 14°C
  • Velká těžká červená - 14 – 16°C
  • Červená s vysokým taninem - 18 – 20°C
  • Likérová vína, portská, Sherry - 13 – 15°C

Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C.

Jaká je životnost vín

Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Naopak vína určená k okamžité spotřebě byste archivací znehodnotili. Lehká růžová a bílá stolní vína jsou určena ke konzumaci přibližně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína pak do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: global-wines.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz