9. 9. 2013 - JESENÍKY - Žáci základní škol v Šumperku, Bruntále, Rýmařově i Hanušovicích si tento týden budou pochutnávat na tradičních jídlech hor pod Pradědem. Právě probíhající gastronomický festival Chuť Jeseníků se promítl i do jídelníčku školních kuchyní. Do puntíku se tak naplňují vize organizátorů oživit tradice regionu.
Každý rok oslovují poařadatelé jídelny s nabídkou zapojit se do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Akce má velký úspěch mezi učiteli i žáky. Ochutnají něco nového a mnohdy se prvně setkají s tím, co je tradiční, jesenické. V letošním roce se do týdne s Chutí Jeseníků zapojily hned čtyři základní školy: tradičně ZŠ Vrchlického v Šumperku, dále pak 1. ZŠ v Bruntále, základní školy v Rýmařově a Hanušovicích.
Matadorem v přípravě tradičních jídel Jeseníků je školní jídelna při základní škole na šumperské Vrchlického ulici. Ta se do projektu letos zapojila již potřetí. Strávníci této školy v týdnu 9. - 13. září ochutnají například slezský bigos, plněný zelný list, místní verzi zelňačky, hovězí maso s křenem a další regionální speciality.
V bruntálské základní škole plánují svým strávníkům nabídnout hovězí špekovou pečeni s chlebovou omáčkou a vozkovu houskovou polévku, která je například hitem jídelníčku v restauraci Kolštejn. Ta je zařazena do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Rýmařovská základní škola připraví ve čtvrtek kompletní menu „made in Jeseníky“. Podávat se bude zelňačka podle lokálního receptu a masové knedlíčky v nudlovém těstě.
Chuť Jeseníků je třetím ročníkem úspěšného gastronomického festivalu, který letos vybral ty nejlepší podniky. V nich nabízí tradiční jídla regionu. Akce vypukla v polovině června a potrvá až do konce září. Letos se gurmánům představuje sedm velmi kvalitních restaurací, jedna pivnice a jedna kavárna. Účastníci jsou vybráni skutečně pečlivě, a to na základě kladných referencí, získaných certifikátů kvality nebo vlastní zkušenosti organizátorů. Cílem festivalu je vrátit místní jídla do nabídek restaurací a vytvořit zajímavou nabídku pro turisty. Pořadatelem akce je občanské sdružení Jeseníky přes hranici, akce je podporována Olomouckým krajem.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.