Štamgast & Gurmán

Masarykovo menu. Jezte česky!

Masarykovo menu. Jezte česky!

10. 9. 2013 - Vraťte se do zlatých časů české gastronomie, kdy Praha patřila k největším kulinářským velmocím a učili se u nás vařit kuchaři z Francie a dalších zemí.

Restu.cz (dříve Alakarte.cz) pro Vás pořádá první ročník festivalu Masarykovo menu, kde můžete ochutnat největší pochoutky z doby první republiky v režii vyhlášených šéfkuchařů. Rezervujte si speciální tříchodová menu plná nezaměnitelných chutí na www.masarykovomenu.cz.

00982-14_mufloni-hrebinek-s-lanyzovym-chlebem.jpg

Obr. Mufloní hřebínek s lanýžovým chlebem, Restaurace Bohéma (Brno)

Ačkoliv je trend prvorepublikové kuchyně v gastronomickém prostředí na vzestupu, málokde mohou dnes hosté ochutnat pravou českou kuchyni v její autentické podobě. Prvorepubliková kuchyně se rodila v době prudce stoupající životní úrovně, v Praze se otevíraly restaurace, taneční bary, kavárny, cukrárny… A velkou inspirací tehdejších kuchařů bylo především anglické a francouzské kulinářské umění. Ochutnat tak můžete kupříkladu labužnické menu s francouzským flérem - krémové polévky, pečené mušle, šneky či zvěřinu. Velké oblibě se těšily ale i tradičnější pokrmy jako například sladké i slané nákypy, husté vývary a vepřové maso na různé způsoby. Výjimkou ale nebyla ani jídla, která si dnes v českém prostředí dokážeme jen stěží představit, například želví polévka. Tehdejší gastronomii bychom mohli pomyslně rozdělit na kuchyni „lidovou“ a „měšťanskou“, v rámci festivalu Masarykovo menu ale ochutnáte obojí. Vychutnejte si tak zlatou éru první republiky, a to v podobě nezaměnitelných chutí tradičních pokrmů, v podání vyhlášených šéfkuchařů.

00982-16_kralik-na-cervenem-vine.jpg

Obr. Králík na červeném víně, Nota Bene (Praha 2)

„Někteří si pod gastronomii první republiky nepředstaví nic jiného, než jen omaštěný brambor a mléko, naším cílem je ale představit autentickou prvorepublikovou kuchyni a ukázat lidem, co znamená jíst česky“, připomíná Pavel Suchánek, zakladatel Restu.cz. A jak dodává ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková, strava byla tehdy naopak velice pestrá a každý se stravoval dle možností vlastní kapsy. Obecně mnohem více se jedly hlavně ryby, a to ať už sladkovodní, nebo mořské. Na venkově se tak hodně vařilo z vypěstovaných a lokálních surovin, ale hospodyňky se nebránily ani novinkám přicházejícím z města. „Právě pro období první republiky je také charakteristická snaha o vyvážený jídelníček a tzv. „zdravou stravu“. Při přípravě jídel se už tehdy počítalo s nutriční hodnotou, kaloriemi a důraz byl kladen i na obsah vitamínů. Svědčí o tom také dochované recepty, dobové příručky a časopisy, například i o stravování pro vegetariány atd.“ dodává ředitelka muzea.

00982-17_teleci-kyta-se-sipkovou-omackou.jpg

Obr. Telecí kýta se šípkovou omáčkou, Restaurace Sunset (Brno - Zábrdovice)

Festivalu se účastní tematicky zaměřené restaurace jako například restaurace U Modré kachničky II na Praze 1. Právě tam budete moci ochutnat uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí, s bramborovým nákypem, ale i takové klasické lahůdky jako jsou gratinované dršťky s ementálským sýrem, nebo pečená Reneta plněná pomerančovým džemem se smaženými koblížky. 

„Pro festival jsem zvolil spíše tradičnější menu z té lidové prvorepublikové kuchyně. Suroviny jako jsou dršťky, jazyk a další vnitřnosti byly tehdy naprosto běžné, dnes k tomu mají mnozí odpor. Je to zejména pozůstatek minulého komunistického režimu. Tyto suroviny se dělaly většinou na jeden způsob a dělalo se to také většinou špatně a tím pádem se vnitřnosti zařadily mezi podřadné suroviny. Ale právě z vnitřností jako jsou dršťky nebo jazyk se dají vykouzlit perfektní lahůdky, a to je velice dobře vidět zejména v kuchyni první republiky. Byla to doba ovlivněná francouzskou kuchyní a tyto věci se dělaly dobře a zajímavě a hlavně měly spoustu různých úprav. Není to jen dršťková polévka a jazyk s křenem, bohužel ty další recepty byly dlouho opomíjené a zapomenuté. Tenkrát to fungovalo tak, že když se vařilo z masa, tak se ten vepř zpracoval celý od rypáku po ocas a využilo se opravdu vše“, vysvětluje šéfkuchař U Modré kachničky II Michael Váňa.

00982-13_hovezi-jazyk-s-omackou-ze-salotek-a-rozinek.jpg

Obr. Hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek a rozinek, U Modré kachničky ll (Praha 1)

Festivalu Masarykovo menu se ale kromě restaurace U Modré kachničky II účastní dalších čtrnáct podniků, a to Ambroisie Caffé Restaurant, Costa Praga, Mon Rouge Pif, Restaurant Galerie, Chateau St. Havel, Konírna restaurant, Restaurant U Ševce Matouše, Dock House, Nota Bene, La Republica Restaurant, Babiččina zahrada a tři restaurace v Brně, a to Sunset restaurant, Bohéma a Pavillon. Návštěvníci festivalu se tak mají opravdu na co těšit. 

Vybrané speciality budou k dostání pouze v rámci festivalu Masarykovo menu, a to od 9. září do 29. září 2013. Proto neváhejte a rezervujte si svůj stůl na www.masarykovomenu.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz