Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Oslavte Den čokolády dobrou tabulkou

Oslavte Den čokolády dobrou tabulkou

13. 9. 2013 - PRAHA - Čokoládová historie sahá do období před více než třemi tisíci lety. V té době kmeny Mayů a Aztéků objevily kakaové boby a začali z nich vyrábět hořký nápoj zvaný xocolātl („nápoj bohů“). Od té doby prošla čokoláda mnoha změnami až do své současné podoby. Dnes má čokoláda kromě své veliké oblíbenosti i významný den. Mezinárodní den čokolády připadl na 13. září a každý jej jistě rád pořádně oslaví. Jak jinak než skvělou čokoládou.

Nejvyhledávanější pochoutkou na světě je bezesporu čokoláda. Dle statistik jí každý Čech sní průměrně téměř 6 kg za rok. Je to jedna z mála sladkostí na světě, které neodolají ani ti nejzarytější dietáři. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa navozuje pocity štěstí a dobré nálady, stimuluje činnost mozku, snižuje každodenní dávku stresu, uklidňuje nervy a dokonce pomáhá při bolestech hlavy. Tyto účinky nejsou jen chtěným výmyslem, ale jsou vědecky podloženy. Způsobují je látky jako anandamin, arginin, dopamin a další.

Druhy čokolády se neustálé rozrůstají, přibývají nové chutě a příměsi. Konzumenti jsou stále náročnější a raději si koupí lepší čokoládu vyrobenou z kvalitních odrůd kakaových bobů a s vysokým obsahem kakaa než čokoládu bez chuti a s velikým množstvím tuku.

Zájem o kvalitní čokoládu roste

V posledních letech se tak velmi zvyšuje zájem o kvalitní čokoládu. To ostatně potvrzuje i Lukáš Tyl, ředitel firmy Čokoláda.cz, která se specializuje na dovoz vysoce kvalitních čokoládových tabulek z menších rodinných firem (např. Rococo, Zaabär, Original Beans, Idilio, Seed and Bean atd.). „Nárůst poptávky po kvalitní čokoládě je v posledním roce obrovský. Největší zájem je jednak o kvalitní hořkou čokoládu v rozmezí 60-75% kakaa, u které si lidé mohou vychutnat chuť dobré čokolády nejlépe, ale pozorujeme i vyšší příklon nakupujících k netradičním příchutím, např. k čokoládě s kávou, s arabským kořením, s čajem nebo s mandarinkou.

Podobný názor sdílí i Jiří Stejskal z české čokoládovny Jordi’s: „Díky růstu nyní řešíme i vývoz za hranice. Kakaové boby dovážíme přímo z Ekvádoru a přinášíme tak spotřebiteli jedinečnou možnost ochutnat kvalitní čokoládu z původních surovin vyrobenou v domácím prostředí. Jsme tak jediná výrobna čokolády od kakaového bobu až po čokoládovou tabulku („bean to bar“) v České republice.“, říká Jiří Stejskal, čokolatiér čokoládovny Jordi’s.

Kvalitní čokoládu lidé vyhledávají stále více a touží po dalších a dalších příchutích. Šárka Robinson Pomahačová z pražského obchodu s čokoládou v Husově ulici na Praze 1 nám k tomu řekla: „Lidé si na kvalitní čokoládu zvykají stále více a rádi se pro ni vrací. Zajímavé je, že nejvyhledávanější jsou opravdu netradiční příchutě. V posledních dnech je nejoblíbenější příchuť Baobab a dále nejvíce prodáváme britskou Willie´s a švýcarskou Beschle.“

Ať si vyberete tu či tu, ať máte rádi jakoukoliv příchuť, udělejte si hezký den a oslavte Mezinárodní den čokolády s dobrou tabulkou.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: cokolada.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz